Polityka: Екс-офицер от ЦРУ предсказа следващия удар на Русия на Балканите

«Демокрацията е проклятието на историческия светоглед на Путин», заяви в интервю за Polityka Майкъл Дж Сулик, бивш офицер от ЦРУ, който ръководи операциите спрямо Русия и в Централна Европа.

На въпроса за това, страхува ли се той от Русия, Сулик отговаря:

 

«Опасявам се от това, че главата на Генералния щаб на британската армия генерал Ник Картър говори в своето гръмко изявления в лондонски мозъчен център  RUSI за «погрешен разчет».

 

 

Когато една страна на базата на определени предпоставки погрешно интерпретира намеренията на противоположната страна, това води към въоръжен конфликт.

 

Именно и това е моето голямо опасение, ако става въпрос за заплахите от страна на Русия».

 

Бившият офицер от ЦРУ не счита, че Русия се стреми към въоръжен конфликт с НАТО, поне не в момента.

 

Защото, независимо от модернизацията на руската армия, много е спорна нейна вероятна победа над НАТО.

 

Затова Русия използва други средства, допълва той.

 

Следователно, вместо военна агресия Путин ще реализира своята стратегия, наречена «доктрината Герасимов», която залага на «военни средства от друг характер», със силен уклон върху действия, имащи характер на информационна война, счита бившият офицер от ЦРУ.

 

«Доктрината използва не само съвременни цифрови технологии, но и дава множество други предимства на Русия.

Преди всичко доктрината не изисква големи финансови инвестиции.

 

Тя рекомпенсира чрез отсъствието на военно преимущество. Приемайки на внимание руските успехи, свързани с употребата на кибероръжие и кибератаки в Естония, Грузия, Украйна и в САЩ, Кремъл определено и в бъдеще ще се опира на информационната война и други форми на разрушителна дейност, чиято цел е отслабването на противниците, особено на страните-членки на НАТО, както и на самия алианс», прогнозира Сулик.

 

В интервюто за  Polityka бившият офицер от ЦРУ подчертава също, че отслабването на западните структури и ценности — това е една от основните стратегии на Путин, който  поддържа «доктрината Герасимов».

 

Става дума да се създаде хаос и да се подложат на съмнение връзките, обединяващи членовете на НАТО, забивайки клин между тях и техните народи, дискредитирайки демократичните правителства.

 

«Демокрацията е проклятието на историческия светоглед на Путин. Някъде от 2006 година той все по-често лансира славянското виждане за месианското и държавническо предназначение на Русия като Третия Рим.

 

Като морален бастион срещу Запада.

 

За да постигнат целите си руските власти не само искат да сдържат влиянието на демокрацията в Русия, която там възприемат като отрова, но и да отслабят нейната сила в страните от Запада», обяснява той.

 

Един от регионите, в който офицерът очаква руска диверсия в недалечно бъдеще — това са Балканите.

 

Защото, независимо от мирните споразумение от 90-те, регионът остава нестабилен, а Русия така и не се е примирила с поражението на своя сръбски съюзник.

 

«Русия определено прибягва до оръдията на информационната война, а също до други скрити средства, за да въздейства върху изборите в Черна гора и Босна», убеден е Сулик.

 

Руското разузнаване винаги е проявявало определена снизходителна позиция, а може би дори пренебрежение към «малките си братя» от спуслужбите на Варшавския договор, Полша не е изключение.

 

В резултат, както гражданското разузнаване, така и военното вярват, че те могат да действат безнаказано на територията на Полша и след падането на комунизма.

 

Те, обаче, не се оценили професионализма на полските спецслужби, които започнали да изучават руските операции и да изхвърлят офицерите от разузнаването.

 

«Считам, че руснаците са си извлекли урок от тези провали и са решили да употребят по-изтънчени инструменти, за да скрият своята дейност», добавя Сулик.

 

Той е убеден, че, вземайки под внимание трагичната история на руско-полските отношения, Полша принадлежи към страните, които са най-чувствителни към каквато и да е намеса от страна на Русия, но тя е и най-ефективна в противодействието на руската заплаха от шпионаж.

 

Не без причина Полша е избрана като щаб на експертния център на контраразузнаването на НАТО.

 

«Полша залови пове че руски шпиони, отколкото който и да е от вашите съседи», завършва Майкъл Дж Сулик.

 

 

Станете почитател на Класа