Американски учени създадоха "шапка невидимка" за подводниците

Екип от американски учени, водени от Аманда Г. Ханфорд, от Държавния университет в Пенсилвания, е разработил "шапка невидимка" от наночастици, която пренасочва звуковите вълни около един обект, без разпръскване на енергията на вълните, криейки така обекта от вражеските сонари, информира EurekAlert.

 

"Идеята за този тип материали често изглежда абстрактна, невъзможна да се приложи на практика, но математическите изчисления показват, че всички тези свойства са реални. Сега създаваме материали и се опитваме да разберем какви са техните възможности", коментира Ханфорд в навечерието на представянето на проекта на годишната среща на американското акустично дружество във Вашингтон. В бъдеще "шапка невидимка", направена от такъв метаматериал, ще може да се използва, за да се скрият подводниците.

 

Метаматериалите често показват изключителни свойства, които не се срещат в природата, като например отрицателната плътност. За да работи, елементарната клетка - най-малкият компонент на метаматериала - трябва да бъде по-малка от акустичната дължина на вълната в изследването.

 

След многократни опити, екипът е създал пирамида с височина един метър, със стоманени плочи с отвори, които абсорбират и трансформират акустичните вибрации. Структурата се тества в голям резервоар за подводни изследвания.

 

Вътре в резервоара е монтиран хидрофон, който произвежда акустични вълни между 7000 Hz и 12 000 Hz и около резервоара са поставени няколко приемника хидрофони. Вълната, отразена от метаматериала, съвпада с фазата на вълната, отразена от повърхността на обекта. В допълнение, амплитудата на вълната, отразената от обекта, увит в метаматериала, се е понижила.

 

Тестовете показват, че такъв метаматериал може да направи обекта невуловим за подводно оборудване като сонарите.

Станете почитател на Класа