Снимките с Ердоган - автогол за Йозил и Гюндоган

Снимките с Ердоган - автогол за Йозил и Гюндоган
  • Автор:  Оливер Пипер
  • Дата:  
    16.05.2018
  • Сподели:

Германските национали Месут Йозил и Илкай Гюндоган - единият само с германско, а другият с германско и турско гражданство - се снимаха с президента Ердоган. И си вкараха класически автогол

 

 

 

 

 

 

 

Какво ли си е помислил Дениз Юджел, когато е видял снимките на засмените национални футболисти Йозил и Гюндоган с Реджеп Тайип Ердоган? Може би журналистът начаса си е припомнил за едногодишния си престой в предварителния арест в ердоганова Турция, задържан по подозрение в „терористична пропаганда". Или пък правозащитникът Петер Щойтнер, прекарал и той няколко месеца в турска килия за подпомагане на въоръжена терористична групировка, при вида на връчената от Гюндоган на Ердоган фланелка на клубния му отбор „Манчестър Сити" с посвещението: „На моя уважаван президент – с дълбоко почитание".

Голов пас за Ердоган

 

Месут Йозил и Илкай Гюндоган, и двамата родени в Гелзенкирхен, в германската Рурска област, съзнателно или просто от глупост се хванаха в изкуствената засада, поставена им от Ердоган. Да, впоследствие Гюндоган го нарече жест на обикновена любезност, но това не попречи на ердогановата Партия на справедливостта и развитието веднага да качи в социалните мрежи снимката с „турските футболисти от Premier League". Което пък подава идеален голов пас на Ердоган в навечерието на предсрочните избори за парламент и президент през юни.

 

Но то е златен пас и за онези в Германия, които от доста време критикуват най-вече полузащитника Йозил задето нито веднъж за своите 89 мача с националната фланелка не си отвори устата в съпровод на германския химн. И които сега гръмогласно настояват двамата да бъдат изритани от национални отбор по футбол. Снимките с Ердоган отново наляха масло в огъня на разпалените дебати за интеграцията в Германия и за пореден път насочиха цялата огнева мощ на критиката срещу двойното гражданство. За сведение: Йозил притежава само германски паспорт, Гюндоган има и германско, и турско гражданство.

 

Хитрият като лисица тактик Ердоган трябва да е много доволен - пропагандният му удар успя отвсякъде. След като Йозил и Гюндоган му удариха по едно предизборно рамо, сега той спокойно може да изчака реакцията на Германския футболен съюз. Като при това може само да спечели. А на лудите националистически глави в Германия трябва да им е ясно едно: ако Футболният съюз беше изхвърлил двамата халфове от националния отбор за Световното първенство в Русия, това щеше да бъде и най-големият предизборен подарък за Ердоган. И изобщо нямаше да му трябват предизборни срещи с турското население в Германия, за да мобилизира избирателите в своя подкрепа.

 

За наказание - оранжев картон

 

Erdogan mit Özil (picture-alliance/dpa/Uncredited/Presdential Press Service)

 

Германският футболен съюз, начело с президента Райнхард Гриндел, който от години води кампания за интеграция, толерантност и респект, остро разкритикува фото-сесията. Но това не е достатъчно. Ако наистина приемат нещата на сериозно, футболните ръководители трябва да покажат на Йозил и Гюндоган оранжев картон. От политическа и от спортна гледна точка ще бъде глупаво да ги изхвърлят от националния отбор. Съвсем не е глупаво обаче да им се изиска ясна и недвусмислена идентификация с ценностите на Германския футболен съюз. Може би няма да е лошо Месут Йозил и Илкай Гюндоган да поканят Дениз Юджел в подготвителния лагер преди световното първенство и да му подарят по една своя фланелка от националния отбор. А най-добре да ги надпишат така: „В името на свободата на словото!"

Прочетена 395 пъти

Станете почитател на Класа