Седенето прекалено дълго вреди на мозъчния ни капацитет

Учените отново предупреждават за негативните ефекти от заседналия начин на живот. Изследване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), сочи че подобен начин на живот би могъл да намали част от мозъка, свързана с паметта.

 

Изследователите са се фокусирали върху определянето на връзката между нивото на физическа активност и размера на средната част на темпоралния лоб (LTM), мозъчна област, която участва във формирането на нови спомени.

 

За да стигнат до заключение, тези специалисти са поискали от 35 души на възраст между 45 и 75 години данни за средният брой часове на седмица, в които се упражняват или остават седнали. По-късно, с помощта на магнитно-резонансно изображение, те измерват дебелината на техния LTM.

 

След определяне на съотношенията между тези променливи, те установили, че седенето в продължение на дълги периоди от време е тясно свързано с атрофия на LTM, независимо от нивото на физическа активност, извършена от лицето.

 

"Изтъняванията в MTL могат да бъдат предвестник на когнитивен упадък и деменция в по-старите и на средна възраст индивиди".


Авторите на документа препоръчват намаляване на заседналия начин на поведение, което да намали риска от болестта на Алцхаймер.

Станете почитател на Класа