Задържаха двама афро-американци в Starbucks "за това, че не поръчват нищо"

Задържаха  двама афро-американци в Starbucks "за това, че не поръчват нищо"
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    17.04.2018
  • Сподели:

Американското общество отново беше разтърсено от расов скандал. Този път двама черни мъже бяха арестувани миналата седмица в кафене на компанията Sturbucks в град Филаделфия, Пенсилвания.

 

Според свидетелката Мелиса Дел Пино, която е заснела инцидента и е публикувала видеото в Twitter, персоналът на кафенето повикал полиция заради двама афро-американци, които чакали приятеля си, седейки на една маса, без да поръчат нищо.

 

"Обадихме се на полицията, защото тези хора не бяха поръчали нищо, чакаха да се появи техен приятел, затова те бяха изведени с белезници, защото не правеха нищо", е публикувала тя онлайн. "Всички останали бели се чудят защо същото никога не им се е случило", добави той.

 

Всичко започнало, след като един от мъжете се опитал да използва тоалетната, без да поръча нищо.

 

Компанията е поднесла извинения за инцидента чрез съобщение в Twitter, като изпълнителният директор на Starbucks, Кевин Джонсън е обещал да се срещне лично със засегнатите хора, за да се извини "лице в лице", съобщава Time.

 

Полицейският комисар Ричард Рос, от своя страна, защити агентите, участващи в случката, като заяви, че те са отговорили на обаждане на старши служители от "Старбъкс" за двама души. Той добави, че двойката най-накрая е арестувана, след като отхвърлила исканията на Starbucks и полицейския персонал да напусне кафенето.

 

"Важно е да подчертаем, че тези офицери са имали юридическо право да направят този арест", каза Рос.

 

Междувременно инцидентът предизвика протест извън кафенето с лозунга "Аз съм някой и искам равенство". "Срамно е, че (през) 2018 продължаваме да понасяме това бедствие", каза Джефри Джордан, който оглави протеста. "Тази страна е построена на гърба на черни и цветни хора, а сега Starbucks ни третира като хора втора класа", добави той.

Прочетена 368 пъти