Тръмп приветства атаката срещу Сирия със същата фраза, която "преследва" Буш след началото на войната в Ирак

Потребителите на Twitter са сравнили президента на САЩ, Доналд Тръмп, за неговия туит "Мисията е изпълнена", за въздушните удари срещу Сирия, с Джордж У. Буш, който използва същото изречение 6 седмици след началото на войната в Ирак.

 

Тръмп написа на личния си акаунт в Twitter: "Атаката снощи беше перфектно изпълнена. Благодарности на Франция и Обединеното кралство, за тяхната мъдрост и сила, не би могло да има по-добър резултат ... Мисията е изпълнена!

 

На 1 май 2003 г., тогавашният президент Джордж У. Буш, на борда на самолетоносача USS Abraham Lincoln, застана под гигантски банер с лозунга "Мисията е изпълнена" и заяви, "големите бойни операции в Ирак са приключили само 6 седмици след инвазията". Войната в Ирак продължи много години и този банер стана символ на американските грешки в дългия и скъп конфликт. Буш, от друга страна, беше остро критикуван за това.

 

Бившият прессекретар на Буш, Ари Флайшър, побърза да коментира туита на Тръмп с думите: ". Ами ... аз не бих препоръчал завършване на туита с тези думи"

Журналистът Джим Робъртс е публикува на неговия Twitter снимката на Буш с посланието: "Мисията е изпълнена? Има ли някой в Белия дом да разбира историята?. Когато Буш обяви мисията за изпълнена, 139 американски войници бяха загинали във войната в Ирак и след това над 4000 са загинали.

 

През октомври същата година Буш отхвърли всякаква връзка с тази фраза.

Станете почитател на Класа