Лавров: Швейцарски експерти посочват, че САЩ и Обединеното кралство са използвали токсина на Скрипал

Москва е получила нови разкриващи данни за веществото, използвано да отрови Сергей и Юлия Скрипал. Това става благодарение швейцарския Център за радиационен, бактериологичен и химически анализ, който се намира в град Шпиц, съобщи руският външен министър Сергей Лавров на XXVI Асамблея на Съвета по външна политика и отбрана. Информацията е получена при условия на поверителност.

 

На 27 март тази година, експертите от този център приключиха разследването на образците, които изпратени до тях от ОЗХО, след като били събрани на мястото на инцидента. "След извършения анализ, в пробите бяха открити следи от токсичната химическа субстанция BZ и нейния прекурсор, които принадлежат към втората категория химическо оръжие, съгласно Конвенцията за химическите оръжия", цитира Лавров.

 

Министърът уточни, че според заключенията на центъра, това е нервен агент, който временно засяга личността. Ефектът му започва 30-60 минути след употреба и продължава до четири дни. "Тази рецепта е на разположение на армиите на САЩ, Великобритания и други страни от НАТО. В СССР и Русия, развитие и съхранение на тези химикали не се извършва", подчерта Лавров.

 

"Освен това, в пробите също се открива присъствието на нервен агент А-234 в първоначалното му състояние и значителна концентрация, както и продукти на разпадането му" добавя Лавров. "Според оценката на специалистите, значителната концентрация на А-234, която е открита, би причинила незабавна смърт", каза министърът.

 

Той също така подчерта, че "поради високата му волатилност, откриването на веществото в оригинал и чисто състояние от специалистите на град Шпиц, изглежда изключително подозрително, тъй като периодът между отравянето и вземането на проби е бил доста продължителен."

 

Следователно, бързото възстановяване на Скрипал и засегнатия полицай, по-скоро съответства на употреба на веществото BZ, заключи Лавров.


Междувременно в доклада на ОЗХО, публикуван в четвъртък, не се споменава такъв нервен агент. "Затова се обърнахме към ОЗХО, за да ги попитаме защо тази информация е била пропусната в окончателния документ", каза министърът.

Станете почитател на Класа