Сирийските ПВО системи са прихванали 71 от 103-те изстреляни ракети

Сирийските ПВО системи са прихванали 71 от 103-те изстреляни ракети
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    16.04.2018
  • Сподели:

Генералният щаб на Русия предостави подробности относно нападението срещу Сирия от САЩ, Франция и Обединеното кралство на 14 април. Военните съобщават, че срещу арабската страна са били изстреляни 103 ракети, включително няколко Томахоук. 

 

"Прихванати са 71 крилати ракети", заяви ръководителят на оперативното управление на Генералния щаб на Русия, Сергей Рудской, добавяйки, че в целите са били включени въздушни бази на сирийските правителствени сили.

 

"Нито една круизна ракета не е влязла в зоната на отговорност на Русия", каза генерал-лейтенантът на пресконференцията. "Нашите противовъздушни системи не бяха използвани", добави той.

 

Той също съобщи, че Вашингтон и неговите съюзници са насочили част от атаката към възможни складове на това, което те считат за "военна химическа програма" на Дамаск, а някои от тези точки бяха частично унищожени от ракетите. "Всички те не са били използвани дълго време, в тях няма хора или оборудване", каза генералът.

 

"В Сирия няма съоръжения за производство на химическо оръжие, което беше проверено от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)", каза Рудской.

 

Изпълнителният съвет на ОЗХО обяви, че ще започне независимо разследване на 14 април, но тази бомбардировка срещу Сирия бе извършена преди мисията да пристигне на място. Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди нападението без разрешение от Конгреса на страната му и одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

 

Досега не са представени доказателства, потвърждаващи предполагаемата химическа атака. Руският посланик в ООН, Васили Небензия, подчерта пред Съвета за сигурност, че в болниците в Дума няма пациенти със симптоми на интоксикация и няма доказателства за заразяване на почвата със зарин или хлор.

 

Сергей Лавров заяви, че правителството му има "неопровержими данни", че предполагаемата химическа атака е "нова инсценировка с участието на тайните служби на една от държавите, която излиза начело на русофобската кампания."

Прочетена 457 пъти

Станете почитател на Класа