Куба: "Най-жестоките военни диктатури в Латинска Америка бяха наложени или подкрепени от САЩ"

Куба: "Най-жестоките военни диктатури в Латинска Америка бяха наложени или подкрепени от САЩ"
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    16.04.2018
  • Сподели:

По време на срещата на високо равнище на Северна и Южна Америка, министърът на външните работи на Куба, Бруно Родригес, критикува американския вицепрезидент Майк Пенс, за словесните му атаки срещу Венецуела и президента Николас Мадуро, който е бил изключен от срещата.

 

"Това е недемократично - да се атакува Венецуела и президента Николас Мадуро, когато той е изключен и не е тук, за да отговори", каза Родригес.

 

Малко преди това в речта си, Пенс атакува правителствата на Куба и Венецуела, наричайки ги "тирани". Той също така каза, че в момента южноамериканската страна "е провалила се държава и САЩ няма да останат със скръстени ръце, докато Боливарската република се разпада". Той също така посочи, че както страната му, така и останалата част от региона, трябва да направят повече, за да изолират Мадуро.

 

В речта си кубинският външен министър отговори на вицепрезидента на САЩ, но делегацията на Съединените щати напусна залата. "Аз отхвърлям обидните препратки към Куба и Венецуела и унизително отношение към Латинска Америка и Карибския басейн. Моралният вакуум на правителството на САЩ не може да бъде мерило за Латинска Америка" каза Родригес.

 

В последните 100 години Вашингтон носи отговорност за бруталното нарушаването на правата на човека и човешкото достойнство", добави той, като припомни, че "всички деспотични правителства в региона, включително и най-жестоките военни диктатури, са наложени или са получили подкрепа от Съединените щати."

 

Американската страна "е първата и единствена използвала ядрено оръжие срещу невинни цивилни и носи отговорност за престъпните войни и стотици хиляди мъртви, за масови, явни и системни нарушения на правата на човека".

 

"Съвместното съществуване между САЩ и Куба е възможно, то може да бъде продуктивно и цивилизовано, но за това, Вашингтон не трябва да очаква Хавана да отстъпи от своите принципи, нито се откаже от усилията си за изграждане на социализма" , заключи ръководителят на кубинската дипломация.

Прочетена 390 пъти

Станете почитател на Класа