В САЩ приключват разследването на намесата на Русия в изборите, заради липсата на доказателства

Разузнавателния комитет на Камарата на представителите в САЩ приключва спорното си разследване на предполагаемата намеса на Русия в изборите през 2016 г., съобщи в понеделник главният републиканец на Комитета Майк Конъуей.

 

Комитетът няма да интервюира повече свидетели и републиканците са в процес на подготовка на окончателния си доклад, добави Конъуей пред репортерите. Един груб проект на този доклад, приблизително 150 страници, е предаден на демократите в Комитета за разглеждане.

 

Проектодокументът твърди, че няма доказателства за тайно споразумение между кампанията на тогавашния кандидат за президент, Доналд Тръмп и руската страна. Конуей каза " Не открихме доказателства за тайни споразумения. Открихме може би известно недооценяване, неподходящи срещи, неуместно организирани срещи, но само американският писател Том Кланси би могъл да вземе няколко незабележими срещи и контакти, и да ги сплете в един вид шпионски трилър".

 

Докладът също така противоречи на официална оценка на американското разузнаване, според което руският президент Владимир Путин е демонстрирал "предпочитания" към кандидата Доналд Тръмп по време на изборите през 2016 г. По този повод, републиканецът от Тексас обясни "Не можахме да стигнем до същото заключение като ЦРУ, че те специално са искали да помогнат на Тръмп".

 

Конуей също така подчерта, че очаква от демократите да направят "обширни промени" в проектодоклада на републиканците и вероятно да издадат свой доклад по въпроса.

 

Разследването, което започна през януари 2017 г., е разработвано в четири направления: предполагаемите усилия на Русия за намеса в президентските избори през 2016 г., отговор на правителството на САЩ на тази кампания, изтичане на класифицирана информация, свързана с тази тема, и връзката между Русия и "лицата, свързани с политически кампании".


В хода на разследването американските законодатели прегледаха повече от 300,000 документи и интервюираха 73 свидетели, включително екс-стратега на Белия дом, Стивън Банън, Доналд Тръмп младши и зетя и главен съветник на президента Тръмп, Джаред Кушнер.

Станете почитател на Класа