Москва: "Ще реагираме, ако застрашат живота на нашите военни в Сирия"

Ако има сериозна заплаха за руската войска в Сирия, Москва ще отговори, особено в случай на атака с ракети срещу Дамаск, казаха от руския щаб на въоръжените сили. Началникът на персонала, Валери Гуерасимов, предупреди, че Пентагонът планира да започне атака с ракети срещу квартали, контролирани от правителството на Дамаск.

 

"В Дамаск и в сирийските отбранителни съоръжения има много руски съветници, представители на Руския център за помирение и военни", каза Герасимов, който предупреди, че ако животът на руски военнослужещи бъде поставен в опасност, руските въоръжени сили ще отговорят с "ракети".

 

Според Герасимов, съществуват надеждни данни за употребата на химически агенти срещу цивилни, от бунтовниците в сирийския анклав Източна Гута. Генералният щаб на руските въоръжени сили посочва, че САЩ стоят зад тези атаки, за да обвинят сирийското правителство.

 

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли предупреди в понеделник, че Вашингтон ще действа самостоятелно в Сирия, ако Съветът за сигурност на ООН не го направи. Хейли също обяви нов проект на САЩ за резолюция за прекратяване на огъня в Сирия, която няма да съдържа "правен антитерористичен вакуум". Решението, ако бъде прието, ще влезе в сила незабавно и ще призове за цялостно прекратяване на военните действия в цяла Сирия.

 

От своя страна, постоянният представител на Русия в ООН, Васили Небензия защити антитерористичната операция, извършена от Дамаск, която не противоречи на резолюция 2401, приета от Съвета за сигурност на ООН на 24 февруари. Дипломатът отбеляза, че кварталът "Източна Гута " в Дамаск продължава да бъде убежище за терористите.

Станете почитател на Класа