Засякоха нов, непобедим вирус

Компанията Kaspersky Lab публикува изявление за откриването на опасен компютърен вирус, наречен Slingshot (прашка), който заразява рутерите чрез атаки на различни нива.

 

Според доклада, вирусният софтуер атакува маршрутизаторите, така че инфекцията се разпространява много по-бързо и може да действа на няколко компютъра едновременно. За тази цел програмата променя съдържанието на библиотеката със специално копие, въвежда в компютъра данните с вируса и незабавно започва да атакува системата.

 

Първата част от инфекцията, наречена Cahnadr, засяга основните кодове, така че престъпниците получават достъп на няколко нива до паметта на компютъра. След това започва нова фаза на атаката - GollumApp, която се фокусира върху системата на ниво потребител: управлява файловете и гарантира сигурността на вредните програми.

 

В течение на това време вирусът може да получи всички данни, които се съхраняват в устройствата. В допълнение, той следи внимателно запазването на собствените си системи и гарантира непрекъсната работа. За това може дори да започне сканиране за вируси, за да разсее подозренията на потребителите.

 

Експерти смятат, че тази програма е шедьовър на киберпрестъпниците. Той работи успешно в различни версии от 2012 г. насам, но можа да бъде идентифициран едва сега. Дори и препрограмиране на рутерите не дава гаранция, че вирусът ще бъде елиминиран, тъй като безопасността им не е достатъчно проучена.

Станете почитател на Класа