Путин разкрива защо потъна руската подводница Курск

Путин разкрива защо потъна руската подводница Курск
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    13.03.2018
  • Сподели:

Разрушаването на ядрената подводница "Курск" е било следствие от очевидното общо състояние на руските въоръжени сили по онова време. Това становище беше изразено от руския президент Владимир Путин в документалния филм "Путин", реализиран от журналиста Андрей Кондрашов и публикуван в неделя в социалната мрежа Одноклассники

 

"Нека си го кажем: .. знаем в какво състояние са били честно казано тогава въоръжените сили, няма нищо изненадващо, но трагедията е колосална, много хора са загинали", заяви президентът.

 

Путин припомни, че след разпадането на Съветския съюз се появиха големи трудности в икономиката, в социалната сфера, както и в армията на страната. Според президента, ситуацията във военноморския флот също е била трудна: "възнаграждението беше минимално и нередовно плащано, жилищните проблеми изобщо не бяха решени".

 

Руският лидер също посочи, че в дните, в които е настъпила трагедията, той току-що е поел задълженията си като президент. "Аз дори не знаех, че е имало сериозни военни учения. Министърът на отбраната се обади и каза, че е загубил една подводница, но са я намерили и се работи по възстановяването й. Не бе ясно дали се случва нещо трагично. Но след това трагедията се показа в своята цялост ", обясни президентът.

 

Ядрената подводница Курск, известна още като "К-141", потъна на 12 август 2000 г. във водите на Баренцово море, като отне за живота на 118-те членове на екипажа.

 

По-късно, по време на разследването на правителствената комисия, беше установено, че е имало експлозия в торпедното отделение, пожар и след това детонация на боеприпаси.

Прочетена 383 пъти

Станете почитател на Класа