Русия разкрива крайната съдба на най-мощните досега балистични ракети "Сатан"

Междуконтиненталните балистични ракети RS-36M Воевода (SS-18 Satan, съгласно класификацията на НАТО) ще бъдат демонтирани в близко бъдеще, за да се използват частите им повторно. Това съобщи Юрий Борисов, руският заместник-министър на отбраната, отговарящ за въоръжаването.

 

"Сатан е разработена в средата на 1980 и продължава да служи, но с течение на времето и тази система се превръща в отживелица. Вече е в края на нейния жизнен цикъл и скоро ще започнем да рециклираме тези ракети" каза Борисов в интервю .

 

Руският президент Владимир Путин разкри на 1 март първите снимки на успешните изстрелвания на междуконтиненталната балистична ракета RS-28 Сармат, наследник на Сатан.

 

Сармат е междуконтинентална ракета над 200 тона, способна да носи ядрени бойни глави, включително хиперзвукови и да атакува цели през Северния и през Южния полюс, информира подробно Борисов.

 

Заместник-министърът на отбраната обясни, че е трудно да се говори за сваляне на балистични ракети с не-ядрени оръжия и "най-желателно", е да бъдат сваляни, когато са в началната фаза на полета. „В новите ракети Сармат тази фаза е много по-малка, отколкото в предшественика им Воевода и затова те са по-малко уязвими".

Станете почитател на Класа