Китай предупреждава САЩ "Няма победители"

"В търговската война няма победители", каза китайският министър на търговията Жонг Шан на 11 март, позовавайки се на съобщението на Доналд Тръмп за налагането на тарифи върху стоманата и алуминия.

 

По време на пресконференция след парламентарно заседание на Националния народен конгрес, той предупреди, че търговската война между Пекин и Вашингтон "ще донесе само бедствие в Китай, в САЩ и по света", цитира думите му Ройтерс.

 

Китайският министър на търговията добави, че въпреки че Китай е готов да защити интересите си, двете страни ще продължат диалога: "Никой не иска да води търговска война, защото всеки знае, че ще навреди на всички".

 

На 8 март президентът на САЩ подписа документите за налагане на мито от 25% върху вноса на стомана и 10% върху алуминия. Мярката предизвика загриженост за протекционизма на САЩ и предизвика критика в различни нации.


Мексико и Канада понастоящем са освободени от тази мярка, но това би могло да се промени, ако не се постигне споразумение при предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA). Тръмп заяви още, че още страни могат да разчитат на тази привилегия, но това до голяма степен зависи от военните отношения

Станете почитател на Класа