Илън Мъск обяснява как да оцелее човечеството в трета световна война

Илън Мъск обяснява как да оцелее човечеството в трета световна война
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    13.03.2018
  • Сподели:

Основателят и собственик на компаниите SpaceX и Tesla Motors, Илън Мъск, говори за бъдещето на човешката цивилизация и опасностите на изкуствения интелект, в рамките на фестивала South by Southwest, който се проведе миналия уикенд в град Остин, САЩ.

 

Бизнесменът каза, че е необходимо да се колонизира Марс и вероятно Луната, за да напуснем нашата планета. "Вероятно ще има още една тъмна епоха, особено, ако има трета световна война", каза Мъск, твърдейки, че в такъв случай Марсианската колония "ще пренесе факела на човешката култура".

 

Той заяви, че неговата компания възнамерява да проведе първия изпитателен полет до Марс в началото на 2019, с помощта на ракета Big Falcon, която все още е в процес на изграждане.

 

"Ние изграждаме първия марсиански или междупланетен кораб и мисля, че ще можем да направим кратки полети нагоре и надолу през първата половина на следващата година", заяви Мъск, като призна, че понякога плановете са "леко преувеличени".

 

Според изобретателя появата на универсален "суперум" може да се превърне в заплаха за цивилизацията. "Изкуственият интелект е много по-опасен, отколкото ядрените оръжия. Тогава защо няма регулаторен надзор?" попита той, посочвайки необходимостта за създаването на специален орган с необходимата компетентност, който да следи развитието на ИЕ.

 

Мъск предупреди, че изследователите на изкуствения интелект не са толкова загрижени за заплахата, която той представлява, колкото трябва да са. "Най-големият проблем виждам с така наречените експерти по изкуствен интелект, те мислят, че знаят повече, отколкото те всъщност знаят. Те мислят, че са по-умни, отколкото са. Те не харесват идеята, че една машина може да бъде по-умна от тях ,така че отхвърлят тази идея".

Прочетена 242 пъти

Станете почитател на Класа