Балтийските държави се изправиха за Полша

На 9 март в Вилнюс се проведе среща на министър-председателите на балтийските държави. На срещата премиерите изразиха подкрепата си за Полша срещу санкциите на ЕС. Позволете ми да ви припомня, че причината за въвеждането на санкции срещу Полша е нейната съдебна реформа, приета през 2017 г.


„Литва е готова да се изправи срещу защитата на съседите си“, каза литовският премиер Саулиус Сквернялис. Думите за подкрепа бяха изразени и от ръководителя на латвийския кабинет на министритеМарис Кучинскис: „Не ни харесва, че Полша може да бъде изправена пред санкции“.

 


Реформата в съдебната система в Полша предизвика скандал в Европа. В Брюксел новите закони се разглеждат като заплаха за независимостта на полските съдилища. В края на 2017 г. Европейската комисия започна процедура за наказание срещу Варшава, в резултат на което Полша може да загуби правото си на глас в ЕС. Окончателното решение ще бъде взето с общо гласуване на държавите-членки на ЕС. Но за налагането на санкции срещу Полша, решението трябва да бъде взето единодушно.


На този етап може да се каже с увереност, че санкции срещу Полша съгласно съществуващите закони няма да бъдат въведени. Литва, Латвия, Естония и дори Унгария ще защитят правата на Полша. Брюксел няма да има какво да прави, за да приеме съдебната реформа на Полша или да промени законите си. Малко вероятно е преди избирането на президента на Европейската комисия през май 2019 г. Европейският съюз да направи промени в законодателството.


В резултат на това могат да бъдат определени двата начина на събитията. Първото е отхвърлянето на санкциите спрямо Полша. Второто е въвеждането на тези санкции. Предвид нарастващото влияние на Съединените щати в Балтийския регион, Европейският съюз не се възползва от налагането на санкции. В крайна сметка има вероятност Полша да поиска помощ от САЩ или дори да се опита да създаде съюз или коалиция. Други балтийски страни и дори Унгария могат да направят същото. В замяна САЩ ще предложат благоприятни условия за тях. И тогава в списъка на европейските проблемни въпроси може да се добави още един.

Станете почитател на Класа