Белият дом публикува проектобюджета за 2019 г.

Американският президент Доналд Тръмп публикува втория си бюджетен план, насочен към увеличаване на военните разходи, инфраструктурата и финансирането на стената на границата с Мексико.

 

Предложенията на президента, които вероятно ще бъдат критикувани от законодателите, включват 200 милиарда долара за инфраструктурни разходи, над 23 милиарда долара за гранична сигурност и 716 милиарда долара за разходи за военни програми и за поддържане на американския ядрен арсенал.

 

Бюджетът включва инвестиция от 18 милиарда долара за 2018 и 2019 финансови години за изграждане на граничната стена.

 

Други национални програми - за борбата с нарко-кризата и за подпомагане на хората, засегнати от природните бедствия в Тексас, Флорида, Пуерто Рико и Калифорния, ще получат още 90 милиарда от бюджета.

 

Конгресът ще разгледа бюджетния план от 4,4 трилиона, но се очаква той да направи значителни промени в него. Документът от 160 страници вероятно ще бъде критикуван от консерваторите за предвиждането на дефицит, въпреки че планира да намали дефицита на федералния бюджет с 3 млрд. за 10 години, като намали невоенните разходи.

 

Републиканците твърдят, че планът рискува да увеличи вече дълбокия дефицит на нацията. Демократите, от своя страна, съжаляват, че документът не предоставя никакви гаранции на децата на незаконните имигранти в страната.

 

Тръмп иска да бъдат отпуснати 6 000 милиона долара за ключови системи за противоракетна отбрана, по-специално 43 системи Aegis и 82 прихващачи THAAD.

 

Също така, планът предвижда повече от 6 300 милиона за европейската инициатива за възпиране, в допълнение към увеличението от 191 милиона за извънредни операции в чужбина, съсредоточени върху Сирия, Ирак и Афганистан. Очаква се документът да осигури 1,4 милиарда долара за обучението на опозицията в Сирия и националните сили за сигурност в Ирак.

За модернизацията на американската ядрена триада, планът иска да се отпуснат 24 милиарда долара. В началото на февруари Пентагонът обнародва новата американска ядрена доктрина, която планира да се заеме по-агресивна позиция спрямо Русия.

 

"Току-що подписахме законопроекта, нашата армия ще бъде по-силна от всякога, искаме и се нуждаем от нашите военни, а ние им даваме всичко и това е първият път от доста време, когато това се случва", отбеляза Тръмп в акаунта си в Twitter.

 

Някои сенатори демократи в САЩ са ужасени от този документ, защото това ще засегне здравеопазването и други области, както се подчертава в коментара на журналиста и писател Роберто Кесада. Това може да разтревожи и страните от Латинска Америка, които се стремят да запазят своята автономия. Освен това увеличаването на военните разходи може да има сериозни последици в областта на образованието в Съединените щати.

Станете почитател на Класа