Оръжието на руския танк Армата ще надмине съветското "супер оръдие"

Руските инженери разработват оръдия за новия танк Т-14 Armata, въз основа на постиженията на съветските им колеги в рамките на проекта за "супер оръдие " 2A66, според статията на анализатора Чарли Гао за National Interest.

 


2A66 бе проектиран за нов подкалибрен снаряд, който има свръх налягане в сравнение с боеприпасите на своя предшественик 2А46. Поради това новото оръжие имаше по-дълга цев и спирачка на дулото, която помага да се контролира ударна вълна и да се отклоняват газовете на по-мощен снаряд.

 

 

С тези подобрения, оръдието 2A66 поддържаше почти същите вътрешни размери като 2A46, тъй като беше планирано да се инсталира върху всички модернизирани модели на съветските танкове. Също така, за 2А66 се създаде боеприпас от нов тип, в който се използва обеднен уран.

 

 

 

 

Това са пробивни оребрени снаряди "Anker-1" и "Anker-2", както и нови противотанкови и противотанкови кумулативни снаряди и управляеми ракети.

 

 

Въпреки че високата цена на тези подобрени оръжия не позволи на съветските инженери да ги произвеждат серийно, сега опитът им в тази област се използва от руската армия, за да се оптимизират 125 мм калибровите оръжия, каза Гао.

 

 

Така, новото оръдие на руския танк Т-14 Armata, 2A8201M, е съвместимо с боеприпасите от този калибър, което означава, че оръдието може да изстрелва всички стандартни снаряди 125 mm, независимо от дължината на ядрото, като в същото време поддържа размера на оръдието 2A46M.

 

 

http://image.taodabai.com/upload/0/4e/04ec31f64ed01bfd13410c504f12890a.jpg

 

 

 

 

 

"Можем само да се надяваме, че САЩ ще направят същото със своята програма за създаване на оръдие за танка XM360", заключава авторът.

 

 

Technical rendering of the XM360 cannon

 

 

 

 

 

Tank of the Future design concept for high-tech tank hints at a lean, mean fighting machine.

Станете почитател на Класа