Управляващата партия дава 48 часа на президента на Южна Африка да напусне поста

Южноафриканската управляваща партия, Африканският национален конгрес (АНК), даде на сегашния президент на страната, Джейкъб Зума, 48 часа да подаде оставка от поста си, съобщиха местните медии.

 

Решението да се предложи на Зума да подаде оставка с договорен срок или да бъде уволнен, е взето от партията в понеделник следобед, след като стана ясно, че петте дни на разговори между Зума и вицепрезидента на страната Сирил Рамафоша са се провалили.

 

Зума, който е ръководил АНК от 2007 г. насам и е президент на Южна Африка от 2009 г., е подложен на все по-голям натиск да подаде оставка през последните седмици. Деветте му години на работа са засегнати от икономически упадък и множество обвинения в корупция, отхвърлени от президента.

 

Междувременно лидерът е поискал "период на предизвестие" от три месеца, след което ще се откаже безусловно. Според местните медии, този период може да бъде използван от президента, за да представи защитата си пред международни организации като Африканския съюз, ООН и БРИКС. Националният изпълнителен комитет обаче отхвърли искането му.

Станете почитател на Класа