Руснаци загинали при US удари в Сирия

Руснаци загинали при US удари в Сирия
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.02.2018
  • Сподели:

 

Десетки руснаци са убити при въздушните удари на САЩ, извършени в нощта срещу 8 февруари в сирийската провинция Дейр аз Зур, съобщи Ройтерс, като се позова на познати на някои от жертвите, пише “Труд”.

 

 

 

След атаката водената от САЩ коалиция съобщи, че са ликвидирани около 100 бойци на паравоенна групировка, лоялна на президента Башар Асад, която предприела настъпление срещу съюзници на Вашингтон – кюрдско-арабският алианс Сирийски демократични сили (СДС).

 

 

Същия ден руското министерство на отбраната обяви, че в района не е имало руски военни. Но фактът за гибелта на над 100 руснаци след “атаката на проправителствени сирийски сили” срещу щаб на СДС се потвърждава и от западни разузнавания, и от руски източници, предаде вчера “Нюз.ру”.

 

МО в Москва отново отхвърли информацията и посочи, че “местни опълченци” са действали в района без съгласуване с руското командване. Но според “Нюз.ру” телата на убитите руснаци вече са пристигнали в родината им.

 

Една от версиите за случилото се сочи, че загиналите не са част от редовната армия в Сирия, а били наемници от руската частна военна компания “Вагнер”, за която се смята, че е пращала бойци в Сирия и в Украйна.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова да не се използват съобщения в медиите за първоизточник на информация за потенциални руски жертви в Сирия, а журналистите да се обръщат към отбранителното ведомство. “Оперираме с данни, които засягат военнослужещи от въоръжените сили на Русия, които вземат участие в операции в подкрепа на сирийската армия. Данни за други руснаци, които може да се намират в Сирия, нямаме”, подчерта Песков.

В същото време Дамаск предупреди Израел да очаква “изненади”, ако отново се опита да нападне Сирия, след свалянето израелски Ф-16 в събота (виж графиката).

 

 

 

 

February 12, 2018, Israel and Iran have moved closer to confrontation in Syria as rising tensions erupted into the most serious standoff between the sides since the Syrian civil war began seven years ago. Graphic shows airstrike locations and other areas of tension between Israel and Iran.

Прочетена 320 пъти