Една крачка към денуклеаризация на региона?

След като севернокорейският лидер Ким Чен-ун покани Южнокорейския президент Муун-Дае-ин, в Пхенян, за среща на високо равнище, въпросът сега е дали Южна Корея и САЩ ще могат да координират действията си и да се възползват от инициативата за насърчаване на преговорите за прекратяване на ядреното въоръжаване, пише The Korea Herald.

 

Според експерти, това няма да бъде лесна задача, защото Муун ще се изправи пред труден избор: дали да продължи кампанията на Тръмп за "максимален натиск" или да сътрудничи със Севера и да облекчи граничните напрежения след Олимпийските игри.

 

"Това би било като продажба на лед на ескимосите", казва Шин Беом-Чул, професор в Дипломатическата академия на Корея, тъй като е "изключително трудно да се поддържа координация със САЩ за ядрено разоръжаване и изграждане на диалог за доверие със Северна Корея".

 

Анализаторът смята, че САЩ трябва да бъдат убедени в "необходимостта от преговори със Северна Корея и в същото време да кажем на Северна Корея, че връщането към преговорите за денуклеаризация ще им помогне с течение на времето".

 

Междувременно американският вицепрезидент Майк Пенс, заяви в събота, че Вашингтон ще се противопостави на разговори между двете Кореи, докато КНДР не се съгласи да започне преговори за прекратяване на ядрената си програма.

 

Въпреки че Муун е поел ангажимент да подкрепи кампанията за "максимален натиск" на администрацията на Тръмп към Пхенян, той може да "не е толкова ентусиазиран", ако САЩ продължават да заплашват Северна Корея с военна атака, отбелязва южнокорейският вестник.

 

Освен това ситуацията на полуострова може да се влоши след като Южна Корея и САЩ възобновят съвместните си военни учения, които решиха да отложат до края на олимпийските игри. Въпреки че съюзниците още не са обявили конкретна дата, очаква се военните маневри да бъдат възобновени в началото на април.

Станете почитател на Класа