Те намират работа на бежанците

Бежанците и трудовият пазар: Германия все още не може да се похвали в това отношение. Днес близо 500 000 бежанци търсят работа. Много от тях обаче получават откази.

Един стартъп е намерил начин да им помогне. Ето как:

 

 

 

 

 

 

 

Масуд Сутанзадех е от Афганистан. От известно време 24-годишният мъж работи в един биомагазин в околностите на Мюнхен. Там той подрежда зеленчуци и плодове по рафтовете и усъвършенства немския си в разговорите с клиентите. "Целта ми е много обикновена. Искам да живея като нормален човек, да работя и да живея в сигурност", споделя той.

В Афганистан той е работил като електротехник за американската армия и е станал мишена на талибаните. През 2015 година решава да избяга. Преминава през Иран, Турция и балканските страни и се установява в Германия. Още в самото начало се записва на курс по немски.

 

Година по-късно започва да търси работа. Бързо му става ясно, че е трудно да стъпи на германския трудов пазар. "От време на време пристигаха откази, а други дори не отговаряха", спомня си той. Фактът, че е намерил работа се дължи на редица щастливи стечения на обстоятелствата и неуморната подкрепа на мюнхенската фирма Soсial Bee. "Те ми дадоха шанс", казва Масуд, визирайки с благодарност основателите на фирмата Максимилиан Фелзнер и Зара Брун. Двамата не искат да се примирят с факта, че толкова много бежанци не могат да си намерят работа и стигат до идеята за създаването на "социална фирма за временна заетост" като мост към трудовия пазар.

 

"Ние сме нещо като буфер"

 

Принципът на Soсial Bee е елементарен, споделя Максимилиан Фелзнер. "Ние назначаваме при нас бежанци, за да ги предоставим по-късно на партньорски фирми", казва той. Фирмата предлага допълнително социално-педагогически услуги, езикови курсове и квалификация на назначените. Освен това бежанците получават и редовна заплата, която финансират различни фондации. Максимилиан Фелзнер казва, че целта е след 18 месеца неговите служители да бъдат подготвени за назначение в партньорски фирми. Голямото предимство на начинаещия социален стартъп се състои в това, че тя поема и всички бюрократични дейности.

 

Social Bee - soziales Start-Up aus München, das Geflüchtete in Jobs vermittelt (Social Bee)

 

"Много от партньорските фирми се страхуват от бюрократичните спънки и в повечето случаи не знаят как могат да назначат бежанци за сътрудници", казва Максимилиан Фелзнер.

 

Много германски фирми вече са се доверили на Soсial Bee. Сред клиентите на стартъпа са известни фирми като "Ауди" и "Вюрт", "Цепелин" но и много средноголеми и малки предприятия в околностите на Мюнхен. "Много често фирмите си мислят, че бежанците, които пристигат при тях, трябва да са безкрайно благодарни и да дават максималното от себе си, за да се включат бързо в трудовия цикъл. А това не е толкова лесно и може да доведе до междуличностни конфликти. Ние сме нещо като буфер и подготвяме сътрудниците бежанци за новата ситуация като същевременно помагаме на другата страна да разбира правилно своите сътрудници", казва Фелзнер.

 

Social Bee

 

"Мога да работя в екип"

 

90% получават постоянни договори

Soсial Bee e дружество с идеална цел и печалбите се връщат обратно във фирмите за насърчаване и грижи за бежанците. Досега дружеството е назначило 50 души. Десетина от тях вече са получили постоянни трудови договори във фирми партньори. "До края на годината искаме да назначим още 100 бежанци", казва Максимилиан Фелзнер.

 

Ако всичко върви добре, през следващите три години фирмата ще подкрепи общо 1 000 бежанци. Досега концепцията е успешна. "Над 90 процента от сътрудниците, които са работили при нас, вече имат постоянни трудови договори или са започнали курсове за повишаване на квалификацията. Някои пък започнаха да следват", казва Фелзнер.

 

Създателите на Sосial Bee стартират специална рекламна кампания, която трябва да убеди фирмите да приемат на работа хора като Масуд Сутанзадех. Посланието ѝ гласи: "Който е успял да преживее опасностите на бягството, ще успее да навлезе и в трудовия процес. При това с лекота!".

 

"Аз оцелях заедно с 85 души в една надуваема лодка", казва Церай Г. от Еритрея. На плакат са изписани неговите думи: "Аз мога да работя в екип!". Тази рекламна кампания обявява война на предразсъдъците, разпространени в много от отделите за набиране на персонал в германските фирми, и същевременно отправя ясен сигнал. "Бежанците, които са натрупали опит по време на бягството си, не са по-лоши кандидати за трудовия пазар. Това, което са преживели, може да се превърне в тяхна сила", казва Максимилиан Фелзнер.

 

Масуд Сутанзадех от биомагазина е пример за това. Той вече е преодолял много препятствия в трудовото ежедневие и в обществото. Афганистанецът обаче е изправен пред ново изпитание от юридическо същество: неговата молба за предоставяне на убежище е отхвърлена и вероятно той ще бъде върнат обратно в родината си. "Преди да срещна хората от Soсial Bee животът ми беше много по-тежък", разказва той. Работата в биомагазина му дава сили. Независимо, че бъдещето му е неясно, Масуд споделя: "Идването в Германия си струваше."

Станете почитател на Класа