Словакия: оспорвани идеи срещу "ромската престъпност"

Вътрешният министър на Словакия е твърдо решен да поведе борба срещу "затормозяващата ромска престъпност" и да промени облика на ромските квартали, приличащи на гета.

Едни подкрепят идеята му, други остро я критикуват.

 

 

 

 

 

 

Словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калинак е твърдо решен да поведе борба срещу "затормозяващата ромска престъпност". Той внесе за разглеждане в парламента пакет проектозакони, с които иска да промени коренно условията в ромските квартали в Словакия, които приличат на гета. Голяма част от словаците одобряват намеренията на вътрешния министър. Други обаче силно го критикуват. Те смятат, че проектозаконите са дискриминиращи, тъй като се отнасят само до ромското малцинство и всъщност намирисват на расизъм.

 

Roma in der Slowakei (SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images)

 

Ивета Ружинова, която е кметица на малкото градче Кромпачи в източната част на Словакия, не разбира целия шум около проектозаконите на Роберт Калинак. "Предотвратяването на престъпления или на нарушаване на обществения ред е правилна стъпка, според мен. Дори трябваше още по-рано да въведем съответните превантивни мерки", казва тя. Правителственият пълномощник по ромските въпроси Абел Равач гледа на нещата другояче. "Не можем да делим обществото на групи по етнически произход, след това да обявяваме една група за престъпници и да създаваме закони срещу тази група", казва той. Вътрешният министър обаче е непреклонен и твърди, че държавата е длъжна да предпазва гражданите си от ежедневните кражби и нарушения на обществения ред, извършвани от роми.

Две паралелни общества?

 

Роберт Калинак има предвид случващото се в голяма част от бедните ромски квартали в покрайнините на градовете. Особено в източната част на Словакия има стотици подобни ромски гета. Там безработицата е 100 процента. Единствените доходи на ромите са от социални помощи и детски надбавки. В словашките ромски квартали цари бедност и безперспективност. Ромските деца не ходят на училище, а младежите нямат никакъв шанс за професионално обучение. И вътрешният министър Роберт Калинак иска да промени това положение.

 

Кметицата на Кромпачи Ивета Ружинова настоява родителите на ромските деца да получават социални помощи само ако изпращат децата си на училище и се грижат за здравето им. "Родителите първо трябва да изпълняват своите задължения, преди изобщо да мислят за социални помощи", твърди и вътрешният министър. Той възнамерява да създаде специални полицейски участъци в проблемните ромски квартали и да разшири правомощията на полицията. Роберт Калинак иска да намали и възрастта за наказателна отговорност на 14 години. Неговата програма съдържа и някои социални компоненти. "Ние искаме да изградим мрежа от социални центрове, които да спомогнат за подобряване на положението на ромските деца и да поемат тяхното възпитание", казва той.

"Престъпността не се дели на етноси"

 

Според някои, в проектозаконите е предвидена твърде малко превантивна дейност. Председателят на съвета на неправителствените ромски организации Ладислав Рихтер пък признава, че отсега се чувства дискриминиран. "От друга страна обаче трябва открито да кажем, че в ромските квартали наистина има много нарушения на обществения ред и престъпления. Там престъпността е висока и расте постоянно", казва той. Правителственият пълномощник по ромските въпроси Абел Равач споделя това мнение, но допълва, че властите трябва да са наясно в кои общини има нужда от повечи полицаи.

 

"Ние обаче не бива да категоризираме престъпленията според цвета на кожата и етноса. Нямам нищо против борбата срещу нарушенията на обеществения ред и престъпленията. Но ние нямаме нужда от такива изрази като "циганска престъпност". Нямаме нужда от създаване на напрежения", казва той. Това изявление всъщност е деликатна препратка към нещо, което вътрешният министър премълчава. След две години в Словакия се провеждат парламентарни избори. И Роберт Калинак може да подлее вода на десните екстремисти, прeдставяйки се като борец срещу "затормозяващата ромска престъпност".

Станете почитател на Класа