Нали имаше хаос на борсите?

Германия е в карнавално настроение. На борсите също имат повод за усмивки. Днес германският индекс DAX стартира с плюс от 1,1%, акциите на азиатските борси също повишиха стойността си.

Къде е хаосът от миналата седмица?

 

 

 

 

 

 

Големите колебания на финансовите пазари продължиха да края на миналата седмица. Анализаторите окачествяват това като начало на прехвърляне на капитала от акции към държавни облигации - поне в САЩ. Добрите конюнктурни показатели бяха така да се каже капката, която преля чашата. Защото на инвеститорите им стана пределно ясно колко добре се развива американската икономика. Толкова добре, че Американската емисионна банка би могла да затегне още по-здраво юздите.

 

Deutschland Frankfurter Börse (picture alliance/dpa/B. Roessler)

 

"Инвеститорите се опасяваха, че лихвите ще се повишат по-бързо от очакванато", твърди борсовият специалист Щефан Шарфетер. "Тогава в сила влиза един автоматизъм, при който инвеститорите се сбогуват с пазара на акциите и предпочитат пенсионните пазари. Защото там получават отново разумни лихви", казва той. Дългогодишният борсов анализатор твърди, че в момента се осъществява един вид преструктуриране на капитала и това са първите му предвестници. В момента на пазарите има повече продавачи, отколкото купувачи. Към това се прибавят и автоматичните компютърни системи, които излъчват сигнали за продажби, когато бъдат надхвърлени определени граници. А това засилва тенденцията на спад.

 

Скритите рискове

 

"Очевидно инвеститорите са били доволни от развитието на пазара на акциите", смята икономистът Щефан Шойрер от фондовото дружество Allianz Global Investors. Той твърди, че склонността към колебания е била "изключително ниска" и рисковете са били минимални. Затова той определя реакцията на пазарите по-скоро като здравословна.

 

Седмици наред пазарите на акциите - особено в САЩ - бяха като отвързани. Особено след като на всички стана ясно, че данъчната реформа все пак ще бъде осъществена. Инвеститорите я чакаха отдавна, но междувременно бяха разочаровани. "Сега пък курсовете на акциите в САЩ са оценявани твърде високо", казва Щефан Шойрер от Allianz Global Investors и добавя, че сега ще бъде извършена корекция. Експертът смята развитието в Европа за нормално.

 

Брокерите казват, че европейските пазари са изнервени, защото американските инвеститори се освобождават от европейските и германските си акции. Към това се прибавя и известна доза борсова психология. "Когато инвестирорите са несигурни и не могат разпознаят ясно тенденциите, стават нервни и се подсигуряват с други опции срещу неочаквани развития", обяснява Мартин Хюбнер от фирмата за проучване на пазарите Sentix. Несигурността в Европа беше предизвикана от изненадващо острите реакции на американските борси в началото на седмицата.

Добра конюнктюрна обстановка

 

Манфред Хюбнер смята, че нервността на германския пазар на акции се дължи и на протакането при съставянето на правителство и плановете на вероятната нова широка коалиция. Засиленото регулиране на пазара отслабва икономиката в дългосрочен план.

 

Щефан Шойрер твърди, че европейските пазари са в добро състояние. Защото рисковите премии в сектора на фирмените облигации не бележат големи колебения, а реалните лихви все още са ниски и поддържат конюнктурата. И за разлика от САЩ, паричната политика в Европа е по-хлабава, а конюнктурната обстановка все още е добра. Курсовете на някои германски акционерни дружества отбелязаха спад през последната седмица, но германската борса се радва на подобно развитие. Тя печели от силните колебания, защото те засилват търговията с акции. И това се вижда ясно от германския борсов барометър.

Станете почитател на Класа