Тайната стая на Великата пирамида в Гиза може да съдържа трон от извънземен произход

В началото на ноември 2017 г., научното списание Nature публикува изследване за откриването на огромно празно пространство - най-малко 30 метра - във вътрешността на Голямата египетска пирамида в Гиза (или пирамидата на Хеопс), първата вътрешна структура, открита в тази стара конструкция от 19-ти век.

Досега изследователите се чудеха каква е функцията на тази празна структура. Но сега италианският експерт, Джулио Магли, професор по Археоастрономия в Политехническия университет в Милано, е развил една първа хипотеза: голямата кухина може да съдържа железен трон с извънземен произход, използван от фараона, преди да премине към по-добро живот, според Seeker.

Ученият изяснява, че тронът може да изпълнява ролята на "транспорт" в отвъдния живот. "Има една възможна интерпретация, която е в пълно съгласие с това, което знаем за египетската погребална религия, както се вижда в текстовете от пирамидите. Тези текстове се казват, че на фараонът, преди да достигне Северните звезди, ще трябва да премине небесните порти и да седне на железния си трон."

Магли отвърля кухината да е предназначена да намали теглото на масивната структура. "Новооткритата стая няма практическата функция за намаляване на теглото, защото таванът на галерията вече е построен с техника на скобите по същата причина."

За да получите представа за това как ще изглежда престолът от метеоритно желязо, бихме могли да разгледаме престола на майката на Хеопс, кралица Хетеферес, който Харвард е успял да възстанови. Въпреки че може да бъде подобен, експертите казват, че тронът във Великата пирамида ще бъде покрит с тънки листове желязо. "Разбира се, това не е топено, а метеоритно желязо, т.е., паднало от небето като метеоритно желязо (различава се с високия процент на никел)".

Египтяните вече са използвали този любопитен материал за да проектират различни артефакти, като изтъкват сред тях известната кама на Тутанкамон, направена преди повече от 3300 години.

Голямата пирамида в Гиза, чието изграждане е завършено около 2570 г. пр.н.е., се намира в покрайнините на египетската столица Кайро. Това е най-старото от седемте чудеса на света и единственото, което е оцеляло до днес.

Станете почитател на Класа