Камъкът, открит преди 20 години в Египет, съдържа съединения, невиждани в Слънчевата система

Камъкът, открит преди 20 години в Египет, съдържа съединения, невиждани в Слънчевата система
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    12.01.2018
  • Сподели:

Учените са стигнали до извода, че този странен камък, открит преди 20 години, е от извънземен произход. Според проучване, скалата, известна като Хипатия, се състои от минерали, които дори не принадлежат на нито един метеорит или комета.

 

Проучването разкрива, че съединенията, открити в него, не се срещат никъде на Земята и има също така големи възможности камъка да не принадлежи и на Слънчевата система. Хипатия е открита през 1996 г. в пустинята Сахара, в Египет.

 

Но едва през 2013 г., изследователи от Университета на Йоханесбург, потвърдиха, че камъкът е от извънземен произход, като по този начин се превръща в един уникален обект.

 

За да дешифрират повече подробности за мистериозната скала Хипатия, учените решиха да анализират химическия й състав. За тази цел те разгледали карбонната матрица и открили, че в скалата липсва минерал, известен като силикат, който обикновено се намира в космически обекти, които се движат в рамките на Слънчевата система.

 

Главният изследовател Ян Крамерс подчерта, че този камък е нарушил всички схеми.

 

Въглеродните съединения или полиароматни въглеводороди в Хипатия са основен компонент на междузвездния прах, за който се смята, че е съществувал дори преди образуването на слънчевата система. Ето защо последното изследване на химичния състав на камъка може да принуди учените да преосмислят образуването на Вселената.

Прочетена 373 пъти