Полша планира референдум за излизане от ЕС

Полското правителство може да предприеме мерки за излизане от Европейския Съюз в случай, че страната престане да получава финансиране от организацията, заяви главата на Европейският Съвет Доналд Туск, предаде изданието The Telegraph.

 

 

Според думите на Туск, за управляващата партия « Право и справедливост» в Полша, изгодата от членството на страната в Европейския Съюз се свежда към получаването на средства, а преимущества като общи пазари, правов режим и гарантирана сигурност, нямат значение.

 

По начина, по който се изразява господин Туск, ясно звучи искрено огорчение от меркантилното поведение от страна на Полша по отношение на членството, и искрена наивност, че членството има преимущества, имайки предвид миграционната криза и всички произтичащи с нея последствия, а и не само.

 

Той поясни, че докато Полша продължава да получава финансиране от ЕС, за властите на страната, за нея членството има значение.

 

«Не ми е трудно да си представя ситуация, в която Полша ще се окаже в числото страни влагащи средства в ЕС, и тогава полското правителство ще реши, че е дошло време да пита гражданите си, искат дали да виждат страната си в състава на ЕС. А после властите ще приложат всички усилия, за да убедят поляците в това, че е време да се приключва членството»- цитират думите на Туск от изданието.

Все повече ЕС започва да напомня на секта, в която част от членовете започват да се събуждат от зомбирането и искат да се измъкнат. И с все по-трудно става за ЕС да поддържа илюзията, че всичко е наред, и колко е хубаво да си член.

Станете почитател на Класа