Светът не може да е безполова антиутопия

Всяко действие ражда равно по сила противодействие. Шумните кампании в защита на жените от сексуално посегателство - #MeToo и #Time'sUp - доказаха този закон и раждат своите също толкова категорични противници.

 

Не е изненадващо, че един от първите, които надигнаха глас, е мъж с известно име, идващ от света на Холивуд. Мат Деймън разбуни духовете както в САЩ, така и по света с #NotAllMen - не всички мъже. Не всички мъже са "такива", не всички са насилници, не всеки мъж дебне в тъмните ъгли на стаята, за да опипа поредната си жертва.

 

we can do it, феминистка, феминизъм

 

Принципът в правото е "Невинен до доказване на противното", забравихте ли?

 

Деймън изрече това, което много мъже не смеят да кажат на глас - че не са чудовища, само защото имат различни хромозоми. Сред острите реакции, статистиките с жертви на домашно насилие и призиви актьорът да бъде изключен от следващата кинопродукция, се прокраднаха и първите думи в подкрепа на мнението му.

 

И постепенно тези реплики започнаха да звучат, изречени от женски глас, от женски имена. Особено на територията на Европа. Оказа се, че Старият континент не е забравил как да се прекланя пред женската красота и умее да цени ума й точно толкова, колкото и качествения флирт.

 

Жена като Моника Белучи най-вероятно е чувала не едно и две неприлични подмятания - в лицето или зад гърба си.

 

Но още през ноември миналата година тя каза на висок глас - има разлика между закачката и сексуалното насилие. Не може всяка дума и жест от страна на мъж към жена да водят до сълзи и депресия. Човек не бива да е толкова лесно раним, а околните да са принудени да внимават с него, както се внимава със сервиз от китайски порецелан.

 

Истинската буря обаче успя да предизвика Катрин Деньов. Тя ясно се разграничи от този така наречен "феминизъм", който има все по-малко допирни точки с борбата за правата на жените. Според нея не е "феминизъм" да определиш нескопосания мачистки жест като сексуален тормоз, а мъжкото внимание - като нечувана грубост и нарушение на личното пространство.

 

Деньов получи светкавичен отговор и порицание. Но освен нападки, към нея се насочи и много подкрепа, и то женска.

Тя получи едно голямо "Браво", последвано от "Аман от вашия феминизъм вече!". Последното - преведено на всички европейски езици.

 

На преден план излизат тези, които не искат да се водят дългогодишни съдебни дела заради един "неподходящ" поглед или пиперлив виц, разказан в грешен момент. Против са идеята да се публикуват цели черни списъци с "предполагаеми извършители на сексуални посегателства". Мястото, където се доказва дали някой е насилник, не е Twitter или Gmail.

 

Това ли цели съвременният "феминизъм" - да живеем в свят, в който нечия кариера може да бъде съсипана за броени дни, само заради няколко непотвърдени обвинения в сексуален тормоз? Такова ли е "светлото бъдеще, в което половете са абсолютно равноправни" и в което се дебнем с подозрение и следим изпод вежди всяка стъпка на другия?

 

Нищо чудно, че отговорът е "Не, благодаря!".

 

И не защото изнасилването, побоят и психическият тормоз трябва да бъдат омаловажавани и замитани под килима. Не защото бързо и удобно сме забравили Виола, Бела, Елена и всички онези, които притеснително често са "паднали по стълбите".

Причината з

а отвращението от тази криворазбрана битка, която би трябвало да е за правата на жените, не е къса памет, разсеяност или апатия към една от темите на 2017-а, успешно пренесена и в 2018-а. Просто на този свят има твърде много жени, които искат да си останат такива - жени, ухажвани, харесвани, обичани. Получаващи комплименти и, да, понякога и някоя и друга неприлична покана, която да отклонят с усмивка.

 

Не можеш да превърнеш света в безполова и безлична антиутопия, в която няма място за Нея и Него, за да не се окаже Той насилник. Някои не искаме да сме То, ей така, за всеки случай. Държим да си останем Тя, въпреки всички рискове, които това би могло да донесе.

Станете почитател на Класа