Гирсу – Шумерският град на тайните

Гирсу е древен шумерски град, който се намира в днешния Ирак. Той е разположен в Южна Месопотамия, между реките Тигър и Ефрат. В третото хилядолетие пр.н.е. градът бил съюзник с два наблизо разположени града, свързани с водния път – Нина-Сирара – съвременния Зургхул, и Лагаш – днешния Ал Хиба.

 

05c36a3416dfb05bc3face3b997646fc.jpg

 

Гирсу е първият обект, в който са открити следи от шумерската цивилизация. Тук за първи път започват да работят археолози. Френската експедиция започва през 1877 г. и продължава 20 сезона.

 

31af676fa15f11d8537d777233064204-sumerian-statue-of.jpg

 

Там са открити 40 хиляди глинени плочки и два образеца на скулптурното изкуство. Първият е каменен барелеф, който изобразява Ур-Нанше, управителя на Лагаш, който носи кошница на главата си, пълна с глина за изработването на тухли за новия храм. Вторият изобразява военния триумф на внука на Ур-Нанше – Еанатум.

 

s37993917.jpg

 

В Пушкинския музей в Русия се съхраняват пет каменни фрагмента от две шумерски статуи, които вероятно са открити в района на иракския град Тело, където в древността се намирал шумерският град Гирсу, или в района на Нуфар – древния Нипур.

 

AAtheory13_06.jpg

 

В средата на 19 век много учени се отнасяли скептично към идеята, че преди Асирия и Вавилон в Месопотамия са живели шумери. Но през 1887 г. Ърнест де Сарзек, френският консул в Басра, който се намира в югоизточната част на съвременния Ирак, който се интересувал от месопотамските древности и открил в Тело статуя, която изобразявала царя жрец. Тя не приличала на асирийските и вавилонските скулптури, които откривали до този момент в Месопотамия, и стилистично била по-архаична. Тогава дори най-заклетите учени астролози били принудени да признаят, че шумерската цивилизация е съществувала преди Асирия и Вавилон.

 

Станало ясно, че откритата от Сарзек статуя изобразявала управителя на града държава Лагаш, който властвал във втората половина на 22-ри век пр.н.е. – Гудеа.

 

В района на шумерския град Гирсу били открити около 30 статуи на Гудеа, много от които се съхраняват в Лувъра. Гудеа бил обожествяван, на статуите му принасяла жертви.

 

От надписите личи, че Гирсу бил много важен обект в шумерската история и култура. Той търгувал със страните от Предна Азия, Индия и Западна Арабия.

Станете почитател на Класа