Германия предупреждава САЩ, че не ще търпи преминаване на червените линии

Европейските държави не трябва да жертват своите интереси в полза на САЩ, критикува във вторник германският външен министър Сигмар Габриел. Според него Берлин трябва да преразгледа своята политика спрямо Вашингтон, съобщава вестник "Süddeutsche Zeitung".

"Ние сами трябва да оформим нашите позиции и ако е необходимо, да начертаем червени линии с нашите партньори, но според нашите собствени интереси. Трябва да сме готови за изграждане на стратегически баланс на интересите, вместо да се подчиняваме на политиката на САЩ ", подчерта Габриел.

Като примери, министърът цитира санкциите срещу Русия, одобрени през юли миналата година от Конгреса на САЩ, което в крайна сметка може да се отрази на енергийните доставки за Германия, тъй като американските наказателни мерки засягат руските газопроводи.

От друга страна, Габриел предупреди, че ако САЩ нарушат историческото ядрено споразумение с Иран, опасността от нов конфликт ще се увеличи и това ще засегне националната сигурност на европейската държава.

"И в двата случая Германия не може да си позволи да чака или да реагира на решенията, взети във Вашингтон", допълни ръководителят на немската дипломация. Според него Берлин трябва да разработи политика, по-независима от Вашингтон.

От друга страна, той подчерта, че сигурността и стабилността на Европа са възможни само в сътрудничество с Москва. "Русия остава един съсед на Европа, влиятелен съсед - както се вижда от примера на Сирия. Сигурност и дългосрочна стабилност е възможна само с Русия, а не срещу нея. Освен това, заплахата от разпространение на ядрените оръжия може да бъде спряна само с участието на САЩ, Русия и Китай ", добави той.

Станете почитател на Класа