Мадуро: "С криповалута, подкрепена от петрола, Венецуела отива в бъдещето"

Мадуро: "С криповалута, подкрепена от петрола, Венецуела отива в бъдещето"
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    07.12.2017
  • Сподели:

Президентът на Венецуела, Николас Мадуро обяви във вторник, че в следващите дни ще се подписват сертификатите за венецуелската криптовалута "Петро", подкрепяна от петрола и минералните резерви.

Мадуро каза, че базата на венецуелската криптовалута ще бъдат "хилядите барели" нефт от Пояса на Ориноко, разположени в южната част на южноамериканската държава, където са най-големите сертифицирани резерви от суров петрол в света, еквивалентни на 300,000 милиона барела.

Венецуелският лидер каза, че освен това е поискал от екипа да даде гаранция за сертифицираните запаси с други минерали, които се експлоатират във Венецуела.

"Цялото богатство сертифициран петрол, злато и диаманти ще гарантират криптовалутата на Венецуела", каза той в предаването по канал VTV

"Ние сме пионери в създаването на криптовалута, подкрепена с минерали", заяви Мадуро, добавяйки, че с тази нова система "Венецуела е в бъдещето", каза той.

Камило Торес, заместник-министър за развитие на технологии за комуникация и информация на Министерството на висшето образование, науката и технологиите, каза, че мултидисциплинарен екип работи върху това предложение вече повече от година.

Тази технология ще позволи на Венецуела - на която от САЩ са наложени икономически и финансови санкции– да купува храна и лекарства "директно от нашите партньори, които са много."

Торес казва, че внедряването на Петро "не е случайност или каприз". Тази инициатива, казва той, ни присъедини към използването на криптовалути в "държави, които са преследвани заради самия факт, че са суверенни, свободни, независими".

Очакват се "много положителни" резултати през 2018 г., въпреки че не е изключено международни банки и техните застъпници "да атакуват нашите технологични платформи".

"Венецуела е засегната, откакто Чавес спечели. Ние се подготвяме, те ни направиха голяма услуга", казва той за икономическите и финансови санкции срещу южноамериканската държава.

Прочетена 209 пъти