Япония се готви да купи американски ракети, способни да достигнат Северна Корея

Японските власти се готвят да купят високопрецизни ракети, които могат да достигнат територията на Северна Корея и дори континентален Китай, съобщава Ройтерс, цитирайки два анонимни източника.

Според източниците на агенцията, Токио ще разгледа оборудване на своите тактически изтребители F-15 с крилати ракети с висока точност JASSM-ER, тип въздух-земя. Тези ракети могат да достигат цели на разстояние около 1000 километра.

Освен това, японските медии по-рано съобщиха, че властите в страната са заинтересовани да оборудват своите изтребители F-35 Joint Strike с норвежки ракети Joint Strike Missile (JSM), способни за постигане на наземни и морски цели на разстояние до 500 км.

Очаква се средствата за придобиване на тези оръжия да бъдат разпределени в рамките на новия бюджет за отбрана, който ще влезе в сила от следващия април. Въпреки че парите за ракетите не са включени в предложението за бюджет, могат да се разпределят допълнителни средства.

Тези изявления на два анонимни източника на "Ройтерс" противоречат на официалната линия на японското правителство. В момента Япония се придържа към ограниченията за офанзивни оръжия и в арсенала си има противовъздушни и анти-корабни ракети с диапазони до 300 километра. В допълнение, японският министър на отбраната, Ицунори Онодера, каза, че за сега Токио не разглежда въпроса за отпускане на средства за придобиване на ракети с далечен обсег и че страната му се надява, в случай на конфликт, САЩ да реализират атаки срещу вражески бази.

Станете почитател на Класа