Внимание, бомби по пощата!

Чухте ли за "бомбите по пощата" в Германия? Става дума за поредните изнудвачи, които искат да забогатеят на бърза ръка. Годишно в Германия регистрират 7800 изнудвания.

Ето някои от най-известните номера на изнудвачите:

 

 

 

 

Точно преди Коледа, когато се изпращат множество колети, в една аптека в Потсдам пристигна един пакет-бомба. Става дума за изнудване, но то не е насочено срещу аптеката, а срещу DHL. Ако концернът не плати няколко милиона евро на изнудвача, той щял да изпрати и други неприятни колети.

 

 

Страхове преди Коледа

 

  • Точно преди Коледа, когато се изпращат множество колети, в една аптека в Потсдам пристигна един пакет-бомба. Става дума за изнудване, но то не е насочено срещу аптеката, а срещу DHL. Ако концернът не плати няколко милиона евро на изнудвача, той щял да изпрати и други "неприятни" колети.

Германските пощи разпределят на ден средно по 4 милиона пакета. Понастоящем броят на колетите е над 7 милиона, а по Коледа може да надвиши 8 милиона. Така че просто няма как да се провери съдържанието на всеки един колет. Всъщност, фирмите постоянно са подложени на изнудване - с бомби, чрез компютърни вируси, но и с отрова.

 

Няма как да проверяват всички колети

  • Германските пощи разпределят на ден средно по 4 милиона пакета. Понастоящем броят на колетите е над 7 милиона, а по Коледа може да надвиши 8 милиона. Така че просто няма как да се провери съдържанието на всеки един колет. Всъщност, фирмите постоянно са подложени на изнудване - с бомби, чрез компютърни вируси, но и с отрова.

Отрова в бебешките храни - това е същински кошмар за младите родители. През септември 2017 в Германия се случи точно това. Един изнудвач сложи по рафтовете на пет супермаркета във Фридрихсхафен бебешки пюрета с отрова. Малко по-късно съобщи къде точно се намират отровените бурканчета с бебешка храна. Същевременно той заплаши да отрови и други хранителни продукти, ако не получи над десет милиона евро. Той обаче беше заловен бързо.

 

Отровата в бебешкото пюре

  • Отрова в бебешките храни - това е същински кошмар за младите родители. През септември 2017 един изнудвач сложи по рафтовете на пет супермаркета във Фридрихсхафен бебешки пюрета с отрова. Малко по-късно съобщи къде точно се намират бурканчета с отровата. Същевременно той заплаши да отрови и други хранителни продукти, ако не получи над десет милиона евро. Изнудвачът бе заловен още на следващия ден.

Заплахата за отравяне на хранителни продукти е любим метод на изнудвачите. По данни на Федералната криминална служба, подобни престъпления не се разследват отделно. Експертите смятат, че броят на подобни изнудвания е голям.

 

Една от най-честите заплахи

  • Заплахата за отравяне на хранителни продукти е любим метод на изнудвачите. По данни на Федералната криминална служба, подобни престъпления не се разследват отделно. Експертите смятат, че броят на подобни изнудвания е голям.

Директорът на Института за кризисни изследвания в Кил Франк Розелиб твърди, че всяка седмица около десет големи вериги за хранителни продукти получават между 10 и 12 заплашителни писма от изнудвачи. През 2016 година общият брой на изнудванията във всички браншове е около 150 на седмица и 7800 за цялата година.

 

Много изнудвачи - малко откупи

  • Директорът на Института за кризисни изследвания в Кил Франк Розелиб твърди, че всяка седмица около десет големи вериги за хранителни продукти получават между 10 и 12 заплашителни писма от изнудвачи. През 2016 година общият брой на изнудванията във всички браншове в Германия е около 150 на седмица и 7800 за цялата година.

Заплахи за отравяне не хранителни продукти се отправят много по-често, отколкото заплахи за отвличане. В крайна сметка фирмите много рядко плащат откуп, а процентът на разкриваемост на тези престъпления е между 80% и 90%, казва Розелиб.

 

Повечето изнудвачи биват заловени

  • Заплахи за отравяне не хранителни продукти се отправят много по-често, отколкото заплахи за отвличане. "В крайна сметка фирмите много рядко плащат откуп, а процентът на разкриваемост на тези престъпления е между 80% и 90%", казва Розелиб.

През октомври 2017 двама мъже, които преди време изнудваха веригата Лидл, отваряйки опаковките на продуктите ѝ, бяха осъдени на почти три години затвор. Година преди това властите заловиха мъж и жена, които години наред изнудвали същата верига с бомбени заплахи. Мечтата им била с парите да се преселят в Испания. Сега обаче двамата първо ще трябва да лежат в затвора.

 

С откупа на почивка в Испания

  • През октомври 2017 двама мъже, които преди време изнудваха веригата Лидл, отваряйки опаковките на продуктите ѝ, бяха осъдени на почти три години затвор. Година преди това властите заловиха мъж и жена, които години наред изнудвали същата верига с бомбени заплахи. Мечтата им била с парите да се преселят в Испания. Сега обаче двамата първо ще трябва да лежат в затвора.

Един 74-годишен пенсионер имал само три евро в джоба си, когато решил да стане изнудвач. Той изнудвал Лидл, Харибо и Кауфланд, твърдейки, че ще слага отрова в дълбоко замразени пици и желирани мечета. Мъжът искал откуп от един милион евро в биткойни. В крайна сметка не отровил никакви хранителни продукти. Въпреки това обаче ще трябва да лежи в затвора.

 

Внимание: дълбоко замразена пица и желирани мечета

  • Един 74-годишен пенсионер имал само три евро в джоба си, когато решил да стане изнудвач. Той изнудвал Лидл, Харибо и Кауфланд, твърдейки, че ще слага отрова в дълбоко замразени пици и желирани мечета. Мъжът искал откуп от един милион евро в биткойни. В крайна сметка не отровил никакви хранителни продукти. Въпреки това обаче ще трябва да лежи в затвора.

През май 2017 година вирусът WannaCry блокира само за един уикенд 200 000 компютри в 150 страни по света. Само този, който плати откуп, ще получи отново достъп до компютъра си, заявиха тогава изнудвачите. Покрай вируса на места настъпи голям хаос: информационните табла на германските железници бяха блокирани, беше засегнато и производството на френския автомобилен концерн Renault, както и компютърните системи на редица британски болници.

 

Все повече изнудвачи в интернет

  • През май 2017 година вирусът "WannaCry" блокира само за един уикенд 200 000 компютри в 150 страни по света. "Само този, който плати откуп, ще получи отново достъп до компютъра си", заявиха тогава изнудвачите. Покрай вируса на места настъпи голям хаос: информационните табла на германските железници бяха блокирани, беше засегнато и производството на френския автомобилен концерн Renault.

През юни тази година компютърният вирус Петя атакува фирми по цял свят. Сред тях бяха германските пощи, търговската верига Metro, производителят на крема Nivea, най-големата в света корабостроителница Moller-Maersk, както и руският петролен концерн Роснефт. Засегнатите получиха отново достъп до компютрите си, след като платиха по 300 долара в биткойни.

 

Следващият нападател са казва "Петя"

  • През юни тази година компютърният вирус "Петя" атакува фирми по цял свят. Сред тях бяха германските пощи, търговската верига Metro, производителят на крема Nivea, най-големата в света корабостроителница Moller-Maersk, както и руският петролен концерн Роснефт. Засегнатите получиха отново достъп до компютрите си, след като платиха по 300 долара в биткойни.

През юни 1992 година във вестник Хамбургер Абендблат беше публикувана куриозна обява. Тя гласеше: Чичко Дагоберт поздравява своите племеници. И това не беше шега, а сигнал към Karstadt да изплати един милион марки на изнудвача. Той беше заплашил, че ще взривява бомби във филиалите на търговския концерн. Същата нощ в Хамбург избухна и първата бомба.

 

Един от най-известните изнудвачи в Германия

  • През юни 1992 година във вестник "Хамбургер Абендблат" беше публикувана куриозна обява. Тя гласеше: "Чичко Дагоберт поздравява своите племеници". И това не беше шега, а сигнал към Karstadt да изплати един милион марки на изнудвача. Той беше заплашил, че ще взривява бомби във филиалите на търговския концерн. Същата нощ в Хамбург избухна и първата бомба.

В продължение на две години Дагоберт си играе на котка и мишка с полицията. Той организира 30 предавания на откупи и винаги успява да се измъкне от полицията - макар и с малко пари. В крайна сметка той е заловен и вкаран в затвора за няколко години. Зад решетките той пише своята автобиография и започва да рисува карикатури. Излиза на свобода през 2000-та година и оттогава е писател и графичен дизайнер.

 

Изнудвачът става писател

  • В продължение на две години Дагоберт си играе на котка и мишка с полицията. Той организира 30 предавания на откупи и винаги успява да се измъкне от полицията - макар и с малко пари. В крайна сметка той е заловен и вкаран в затвора за няколко години. Зад решетките той пише своята автобиография и започва да рисува карикатури. Излиза на свобода през 2000 и оттогава работи като графичен дизайнер.

 

Станете почитател на Класа