Русия: Странни бойци на странни джипове

Министерството на отбраната на Русия намекна за взаимодействие между САЩ и ИДИЛ в Сирия

Министерството на отбраната на Русия съобщава за «странен случай» в Сирия.

 

Колона от няколкостотин бойци, не се уточнява колко и от коя групировка, е напуснала контролираната от САЩ зона за деескалация, пристигайки в контролираната от спящите клетки на «ан-Нусра» територия.

 

Заедно с тях в зоната са влезли две колони с хуманитарна помощ.

 

Министерството на обраната на Русия твърди, че хуманитарната помощ и лекарствата на САЩ са в ръцете на терористите.

 

Русия за пореден път обвини САЩ в дестабилизация на обстановката и срив на мирния процес в Сирия.

 

Според генерал Конашенков, в южната зона за деескалация в Сирия са проникнали 600 бойци от контролираната от Вашингтон територия на Ет-Танф.

 

 

Не се уточнява принадлежността на бойците към определена групировка .

 

Джихадистите изминали на пикапи над 300 км и влезли в провинция Дераа в южна Сирия.

 

«Отчитайки подобно сериозно подкрепление с благоволението на САЩ, живата сила и запаса от лекарства с провизии, не е нужно да си експерт, за да прогнозираш опит да се ликвидират мирните споразумения сега и в южната зона за деескалация», заяви Конашенков.

След пристигането на терористите в зоната на деескалация, се случи «странен случай», отбеляза Конашенков.

 

Джихадистите «от зоната, контролирана от САЩ» завзе двете автомобилни колони с хуманитарна помощ, пристигнала едновременно с тях.

 

«При поредно «странно» съвпадение, практически едновременно с тях в тази зона на деескалация влязоха и две автоколони с лекарства и храна за местното население. Първата колона с товар 30 тона влезе в Хаджми, втората с товар 60 тона — в Кхел», се казва в текста на съобщението.

Помощта бе предназначена за местните жители, при това е известно, че «тези населени места се намират под контрола на спящите клетки на «Джебхат ан-Нусра».

 

Цялата хуманитарна помощ и главно лекарствата се оказаха в ръцете на пристигналите терористи, добави Конашенков.

 

Той допълни, че Министерството на отбраната на Русия разполага с нови снимки от базите на САЩ в Ет-Танф със «странните джипове».

 

Имаме снимки на военната база на САЩ в Ет Танф, която база е претъпкана с нетипични за армията на САЩ джипове с крупнокалибрени картечници и безоткатни оръдия, добави Конашенков.

Той допълни, че до момента никой в САЩ не е дал обяснения, как така от контролирания от САЩ район Ет-Танф се «проточва колона от пикапи» с около 300 джихадисти от ИДИЛ.

Същите по-късно са извършили опит да блокират трасето от Дамаск към Дейр ез-Зор, по което се снабдява сирийската войска и се доставя хуманитарна помощ за местното население.

 

Конашенков настоя САЩ да обяснят «избирателната слепота по отношение на терористите, които действат под носа им».

 

По-рано Конашенков заяви, че сирийско-йорданската граница около базата на САЩ в Ет-Танф се е превърнала в «черна дупка», откъдето извършват атаки терористи от ИДИЛ.

 

«Вместо Новата сирийска армия като дяволи от табакера оттам извършват диверсионно-терористични набези срещу сирийската войска и мирното население мобилни групи от ИДИЛ», заяви представителят на руското отбранително ведомство.

Действията на Пентагона и коалицията изискват разяснения, подчерта Конашенков.

 

«Дали това е смяна на приоритетите на САЩ и коалицията в стремежа им максимално да усложнят операцията на сирийската армия с подкрепата на ВКС на Русия по освобождаването на сирийските територии източно от река Ефрат. Или това е ловка възможност да се освободи Ирак от ИДИЛ, натиквайки ги в Сирия под ударите на руските ВКС?», попита Конашенков.

Според него, броят на ударите на коалицията по позициите на ИДИЛ в Ирак за септември са се намалели пет пъти.

Конашенков добави, че тази промяна в тактиката на американските военни съвпада по време с началото на операцията по освобождаването на провинцията Дейр ез Зор.

 

«Намаляването на ударите в Ирак по странен начин съвпадна с прехвърлянето на крупни сили на ИДИЛ към Дейр ез-Зор от граничните райони на Ирак, които в момента се опитват да се укрепят на източния бряг на Ефрат», заяви той.

 

«Оглавяваната от САЩ коалиция, имитираща борба с ИДИЛ, преди всичко в Ирак, вижда всичко това.

Освобождаването на останалата в дълбокия тил Рака, която САЩ и коалицията в продължение на половин година наричаха главен приоритет на борбата си с ИДИЛ, замря», — отбеляза генерал Конашенков.

Станете почитател на Класа