Тръмп оценява няколко възможности по "бедствието" - пакта с Иран

Няколко варианта и предложения бяха обсъдени във Вашингтон относно споразумението между секстета международни преговарящи и Техеран, по програмата за ядрена енергия, разработена от иранските власти. Това заяви официалният представител на американската дипломация Хедър Науърт.

"Всеки президент има своя екип по национална сигурност и така има няколко предложения относно аспекта на политиката за работа по тези въпроси," каза говорителката в отговор на въпрос за възможните алтернативи на сегашното международно споразумение с Техеран. Тя не уточни възможните сценарии на американски действия срещу Иран или за да го убеди да предоговори съществуващото ядрено споразумение.

Иранското правителство и Секстетът постигнаха историческо споразумение през юли 2015 г. Така нареченият общ и всеобхватен план за действие, улесни международните проверки на научните съоръжения на Иран, които имат достъп до ядрени технологии. Спазването му би довело до премахване на всички икономически и финансови санкции, наложени на Техеран от Съвета за сигурност на ООН, Европейския съюз и Съединените щати.

Документът влезе в сила на 16 януари 2016 г., година преди администрацията на Барак Обама да бъде заменена от сегашната.

Още по време на предизборната кампания Доналд Тръмп категорично се противопостави на преговорите, проведени от Държавния департамент и споразумението, което той нарече "бедствие". Новият републикански кабинет никога не е спазвал клаузата, която изисква неналагане на нови санкции, нещо, което иранската страна е денонсирала като нарушение на споразумението.

Преди няколко седмици Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей, предупреди американските служители, че Техеран няма да се уплаши от заплахите на Тръмп и ще реагира остро на всяка "грешна стъпка", която заплашва да подкопае пакта. Организацията за атомна енергия на Иран конкретизира това, като каза, че трябват само пет дни, за да се увеличи обогатяването на уран до ниво 20%, достатъчно за военната употреба на радиоактивни материали.

Според "Washington Examiner" се очаква да Тръмп да провъзгласи тази седмица, че Иран не спазва ядрената сделка, въпреки очевидната опозиция на този курс на действие, както от държавния секретар, Рекс Тилерсън, така и от министъра на отбраната Джеймс Матис.

Станете почитател на Класа