Мексико отговаря на Тръмп: Излизането от НАФТА ще засегне повече САЩ

Мексико отговаря на Тръмп: Излизането от НАФТА ще засегне повече САЩ
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    12.10.2017
  • Сподели:

Мексиканският външен министър Луис Видегарай каза, че "рязък" изход от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) ще бъде по-вреден за Съединените щати. отколкото за Мексико.

"Рязкото излизане от NAFTA би означавало повече загуби за износителите от Северна Америка, отколкото за мексиканските износители", каза Видегарай по време на изслушването пред Сената.

Противоречието се влоши след като американският президент Доналд Тръмп настойчиво заплаши с отмяна на NAFTA в интервю, публикувано във вторник в списание "Форбс".

"Мисля, че споразумението NAFTA трябва да бъде отменено за наше добро. В противен случай не мисля, че можем да преговаряме за добра сделка", заяви президентът на САЩ, който вярва, че спиране на споразумението ще бъде "голяма чест".

За външния министър на Мексико, латиноамериканската държава е "по-голяма от NAFTA", така че те са подготвени за "различни сценарии", съобщава Ройтерс. Мексиканското правителство обаче не изключва възможността да остане в търговския съюз, ако предоговарянето е благоприятно за неговите интереси.

"Има икономическа реалност, която понякога забравяме и тя е, че голямата част от търговията на Мексико използва общите правила на Световната търговска организация, докато само 44% от нашия износ за Съединените щати ползва преференциите на НАФТА, а само половината от това, което купуваме от САЩ, ползва NAFTA ", добави Видегарай.

В същото време във Вашингтон продължават кръговете преговори за НАФТА, този път импулсирани от канадския премиер Джъстин Трюдо, който защитава оставането на Канада в блока.

Прочетена 206 пъти