Dove оттегли реклама на гел, след критики в мрежата за "расизъм"

Компанията The Dove, собственост на мултинационалния конгломерат Unilever, публикува във Facebook промоционално видео, в което една чернокожа жена сваля ризата си, разкривайки друга жена с бяла кожа, която също сваля ризата, превръщайки се в трета жена с черна коса и тъмна кожа.

Този визуален ефект създава усещане у много потребители, че "промяната на кожата" се дължи на използването на душ гел, което предизвика безброй критики за расизъм.

Въпреки че рекламата изчезна веднага от Facebook, потребителите копираха и записаха снимки от видеоклипа, които бяха пуснати в социалните мрежи.

Още в деня на публикуването Dove се извини. "Изображението, което публикувахме наскоро във Facebook, не успя да визуализира цветнокожите жени с уважение, дълбоко съжаляваме за обидите, които може да сме причинили", пише компанията в своя Twitter акаунт.

Някои потребители обаче смятат, че много хора са избързали да правят изводи, без да видят пълната реклама, т.е. без да видят третата жена.

Това не е първият път, когато Dove е в центъра на полемиката, разбира се, за расизъм. През 2015 г. компанията пусна слънцезащитен продукт, чийто етикет предупреждаваше, че може да се прилага "както на нормална, така и на тъмна кожа". Тази формулировка също бе счетена за расистка.

Станете почитател на Класа