Американски разрушител се противопоставя на "прекомерните претенции" на Пекин в Южнокитайско море

Американски разрушител се приближи към спорните острови в Южнокитайско море, за да оспори "прекомерните морски претенции" на Пекин. Това съобщава Ройтерс, цитирайки американската армия.

Както потвърдиха военните при условие на анонимност, кораб USS Chafee, при операция "Свобода на корабоплаването", е плавал вторник в обхвата на 12 морски мили (около 22 км) от териториалните води на Параселските острови, претендирани от Китай и Виетнам.

Пентагонът не коментира конкретно този случай, но заяви, че САЩ извършват редовно операции по "свобода на корабоплаването" и ще продължат да правят това. Това е четвърта проява по рода си по време на президентството на Доналд Тръмп, който критикува строителството на военни съоръжения от Пекин на островите в Южнокитайско море.

"Ние сме загрижени, че тези инциденти могат да представляват потенциална заплаха за безопасността на корабоплаването", каза Хуа Чунинг, говорител на китайското външно министерство след последния инцидент през август, когато един разрушител мина близо до Спратли - архипелаг, разположен на юг от Параселските острови, чийто суверенитет също е оспорован между Пекин и неговите съседи.

Станете почитател на Класа