Обама продължи санкциите срещу Иран с още една година

Барак Обама е удължил с една година заповедта за обявяване на "извънредно положение", дължащо се на предполагаемата заплаха от страна на Иран за САЩ
"Нашите отношения с Иран все още не са се върнали към нормалното. Установих, че е необходимо да се запази в сила националното извънредно положение, обявено в Изпълнителна заповед 12170 по отношение на Иран", гласи писмо от Барак Обама, изпратено до двете камари на Конгреса на САЩ
Така остава в сила Изпълнителна заповед 12170, обявена през 1979 г. от президента Джими Картър, въпреки драстичните промени в преговорите относно ядрената програма на Иран. Обявяването на "извънредно положение" предоставя правно основание за налагане на санкции срещу страната.
Санкциите срещу Иран трябва да бъдат премахнати "когато Техеран изпълни всички съответни споразумения с международната общност."
На 18 октомври е влязъл в сила подробен набор от действия по плана на ядрената програма на Иран, според споразумението, подписано на 14 юли във Виена от министрите на външните работи на секстета (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) и Иран, с участието на върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност, Фредерика Могерини. В споразумението се предвиждат дългосрочни ограничения върху развитието на ядрената програма на Иран в отговор на отмяна на санкциите срещу ислямската република.

Станете почитател на Класа