Колко гориво се изразходва за загряване на двигателя

Колко гориво се изразходва за загряване на двигателя
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.01.2022
  • Сподели:

Експериментатори са решили да проверят колко гориво се изразходва за загряване на двигателя - резултатът е много интересен. Проверката е записана на видео, което е публикувано в мрежата.

 

В някои страни съществува законова забрана за загряване на двигателя на място - подобни мерки са мотивирани от загриженост за околната среда. Съществува обаче мнение, че загряването на двигателя в неподвижно състояние (без натоварване) му нанася много по-малко вреда, отколкото загряването му в движение.

 

Впрочем, когато става въпрос за разход на гориво, загряването в движение може да бъде по-изгодно, тъй като доста гориво се изразходва при продължителна работа на празен ход на студен двигател. Експеримент с Renault Logan с двигател 1.6 е потвърдил, че разходът на гориво на студен двигател е значително по-висок от този на загрят двигател.

 

Експериментът е проведен през зимата, когато температурата на въздуха е била -20 градуса по Целзий. Измерването е направено след студен старт. При обороти на празен ход автомобилът изразходва 450 ml гориво за 15 минути.

Загретият двигател на празен ход изразходва около 1-1,3 литра на час - т.е. около половината от този разход при студен агрегат.

 

Така че, от гледна точка на икономията на гориво, загряването на автомобила на място е свързано с повече разходи. Ако извършвате този процес с автомобила два пъти дневно за по 15 минути в продължение на три месеца, разходът на гориво за загряването през цялата зима е около 80 литра.

 

 

Станете почитател на Класа