Археолози разкопаха 500-годишна ацтекска кула от човешки черепи

Археолози разкопаха 500-годишна ацтекска кула от човешки черепи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.01.2022
  • Сподели:

Археолози, разкопаващи прочута ацтекска „кула от черепи“ в Мексико Сити, откриха нова секция, включваща 119 човешки черепа. Находката довежда общия брой на черепите, представени в структурата от края на 15-ти век, известна като Хюи Цомпантли, до повече от 600, съобщава Холи Силвърман за CNN.

 

Кулата, открита за първи път преди пет години от археолози от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH), се смята, че е една от седемте, които някога са се намирали в столицата на ацтеките Теночтитлан.

Намира се близо до руините на кмета на Темпло, религиозен център от 14-ти и 15-ти век, посветен на бога на войната Уицилопочтли и бога на дъжда Тлалок.

 

 

 

Открити в източната част на кулата, новите черепи включват най-малко три детски черепа. Археолозите идентифицираха останките въз основа на техния размер и развитието на зъбите им.

 

Изследователите по-рано смятаха, че черепите в структурата принадлежат на победени мъже воини, но скорошен анализ предполага, че някои принадлежат на жени и деца, както съобщи Ройтерс през 2017 г.

 

 

 

„Въпреки че не можем да определим точно, някои от тези хора са били воини, може би някои са били пленници, предназначени за жертвени церемонии“, казва археологът Барера Родригес.

 

„Ние знаем, че всички те са били свещени. Тоест те са били превърнати в дарове за боговете или дори в олицетворение на самите божества, за което са били обличани и третирани като такива.”

 

Както Дж. Уестън Фипън пише за Атлантика през 2017 г., ацтеките излагат черепите на жертвите в по-малки стелажи около Теночтитлан, преди да ги прехвърлят в по-голямата структура на Хюи Цомпантли. Свързани заедно с вар, костите бяха организирани в „голям вътрешен кръг, който се издига и се разширява в поредица от пръстени.

 

Макар че кулата може да изглежда ужасна за съвременните очи, INAH отбелязва, че мезоамериканците са гледали на ритуалното жертвоприношение, което я е създало, като средство за поддържане на боговете живи и предотвратяване на унищожаването на Вселената.

 

„Тази визия, неразбираема за нашата система от вярвания, прави Хюи Цомпантли сграда на живот, а не на смърт“, се казва в изявлението.

 

 

 

Археолозите казват, че кулата, която е с диаметър около 16,4 фута, е била построена на три етапа, вероятно датиращи от правителството на Тлатоани Ахуизотл, между 1486 и 1502 г. Ахуизотл, осмият крал на ацтеките, е ръководил империята в завладяването на части от съвременната... ден Гватемала и райони покрай Мексиканския залив.

 

По време на неговото управление територията на ацтеките достига най-големия си размер досега, като Теночтитлан също нараства значително. Ахуизотл построява големия храм Малиналко, добавя нов акведукт, който да обслужва града, и въвежда силна бюрокрация. Сметките описват жертвата на около 20 000 военнопленници по време на освещаването на новия храм през 1487 г., въпреки че този брой е спорен.

 

 

 

Испанските конкистадори Ернан Кортес, Бернал Диас дел Кастило и Андрес де Тапиа описват черепните стелажи на ацтеките в писания за тяхното завладяване на региона. Както J. Francisco De Anda Corral съобщи за El Economista през 2017 г., де Тапиа каза, че ацтеките са поставили десетки хиляди черепи „върху огромен театър, направен от вар и камък, и по стъпалата му има много глави на мъртви, забити в вар със зъбите, обърнати навън.”

 

Според изявлението испанските нашественици и техните съюзници от местното население унищожили части от кулите, когато окупираха Теночтитлан през 1500-те години, разпръсвайки фрагментите от структурите в района.

 

Изследователите откриха за първи път зловещия паметник през 2015 г., когато реставрираха сграда, построена на мястото на столицата на ацтеките, според BBC News.

 

Цилиндричната стойка с черепи се намира в близост до катедралата Metropolitan, построена върху руините на Templo Mayor между 16-ти и 19-ти век.

 

„На всяка стъпка кметът на Templo продължава да ни изненадва“, казва в изявлението мексиканският министър на културата Алехандра Фраусто. „Хюи Цомпантли без съмнение е една от най-впечатляващите археологически находки в страната ни през последните години.“

 

 

Станете почитател на Класа