Мистерията с Кораловия замък

Мистерията с Кораловия замък
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    24.01.2021
  • Сподели:

В Хоумстед, Флорида, недалеч от Маями, се намира световноизвестна структура, наречена Кораловия замък. Макар че не е наистина замък, и всъщност не е направена от корали, тя е едно забележително постижение.

 

Над 1000 тона седиментна скала е извадена от кариерата и издялана в разнообразие от форми, включително прави стени, маси, столове, полумесец, фонтан и слънчев часовник.

 

„Ще видите инженерно чудо, сравнявано със Стоунхендж и Голямата пирамида в Египет“, гласи информационната табела на място. Много източници твърдят, че замъкт, първоначално наричан „Рок Гейт Парк“, е удивлявал учени, инженери и академици още от откриването си през 1923 г. Той се е появявал многократни в книги, списания, телевизионни програми. Музикантът Били Айдъл дори написал песен за него - "Sweet Sixteen". Паркът е включен в нацоюионалния регистър на историческите места.

 

 

Десетилетия наред паркът имал идеално балансирана каменна порта, която въпреки теглото си лесно се отваряла при силен вятър или побутване с пръст. Как функционирала било мистерия до 1986 г, когато спряла да се движи. Когато я свалили, станало ясно, че се въртяла на метален лост и била поставена на лагери за камион.

 

 

Колкото мястото е удивително, толкова невероятна е и неговата история. Създадено е от един-единствен човек, който работил в продължение на 28 години до смъртта си през 1951 г. Той бил латвийски имигрант на име Едуард Леедскалнин, за когото се твърди, че бил висок 1,5 м и тежал 54 кг, съобщава livescience.com.

 

Според легендата, той бил вдъхновен да построи комплекса, след като бил изоставен от своята 16-годишна любима в сватбения им ден. Покрусен от изгубената си любов, той се захванал да докаже на нея и на света, че може да направи нещо забележително и да направи нещо със себе си въпреки бедността и началното си образование.

 

 

Леедскалнин отворил парка през 1923 г. като туристическа атракция и често лично посрещал гостите и им показвал работата си. Освен че бил изключително усърден работник, той бил и самоук философ, който издал серия памфлети със своите лични виждания за политически, социални и вътрешни проблеми.

 

Съществуват какви ли не истории и теории за това как Леедскалнин е построил замъка. Някои твърдят, че той повдигал блоковете с телекинеза или като пеел на камъните. Други предполагат, че Леедскалнин имал тайно познание за магнетизма и т.нар. „земни енергии“.

 

 

След десетилетия на мистерия и догадки, днес вече се знае как е построен замъкът. В съвременния свят той би могъл да бъде направен за няколко месеца от строителен екип и подходящи машини.

 

 

Но Леедскалнин работел сам и използвал инструменти като кирки, лебедки, въжета и ролки. Той самият казвал, че го е построил с упорита работа и принципите на механиката. Инструментите, които е ползвал, са изложени в музея на замъка, където има и стари снимки от строежа с големи триножници, макари и лебедки, с чиято помощ местел блоковете.

 

 

Един от най-забележителните факти е, че Леедскалнин сам преместил част от изработените структури на 10 мили от Флорида Сити до Хоумстед, когато научил, че край дома му ще има ново административно разпределение.

 

 

„Когато Ед започна да дяла първите си камъни, беше времето на поколение, което постигаше всичко с пот на челото. Не става дума за мистицизъм, а за тежка работа. Така Ед наистина завърши този масивен проект“, пише Орвал Ървин, приятел на Леедскалнин, строителен предприемач и автор на книга, разкриваща тайните на строежа на Кораловия замък.

 

 

 

Станете почитател на Класа