Италианските къщи за 1 евро

Звучи твърде хубаво, за да е истина – в Италия на много места продават къщи за по 1 евро в различни села и градове. И макар къщите в повечето случаи наистина да струват 1 евро, в последствие могат да глътнат много пари и време преди да станат годни за живеене.

 

Ако решите да се възползвате от някоя от хилядите оферти, трябва да знаете, че освен 1 евро трябва да имате още между 2500 и 4000 евро. Те ще хвръкнат за такса за нотариус, административни такси, данъци, както и други разходи покрай сделката. И това ще е само началото.

 

 

Ремонтът на сградата ще се окаже най-големият ви разход, съобщава „Сън“.

 

 

По-голямата част от широко рекламираните имоти са всъщност едни „черупки“ от бивши сгради, което означава, че нямат течаща вода и електричество.

Някои от къщите са в по-добро състояние от друго, както става ясно от обяви в сайта Casa 1 Euro. Там някои от предлаганите сгради имат врати и прозорци, малки кухни и дори балкони. Те са с различни размери – от едностайни до вили с много спални.

 

 

Според сайта, който предоставя и съвети на желаещите да си закупят такъв имот, цената на ремонта започва от 700 евро на кв. м. И понеже предлаганите имоти са с площ между 43 и 100 кв. м., може да ви се наложи да извадите до 70 000 евро за ремонт.

 

 

Според Маурицио Берти, който ръководи сайта, „къщите са собственост на частни лица, които често искат да се отърват от тях, за да не плащат данъци и глоби. Говорим за разнебитени и опасни имоти, които имат нужда от основен ремонт“.

 

 

За щастие, повечето местни власти и жители предлагат услуги и помощ в помощ на всеки, който се нанася в такива къщи. Има много строителни фирми под ръка.

 

 

Берти казва още, че италианското правителство дори предлага безвъзмесдно финансиране до 110% от разходите, за да бъде ремонтиран имотът. В повечето случаи целта е повече хора да се преместят в тези къщи, които да се превърнат или в домове или в малки хотели. Някои хора ги ползват и за ваканционни имоти.

 

 

Салеми в Сицилия е едно от последните места, предлагащо над 30 къщи за по 1 евро, които имат нужда от ремонт. Сан Стефано ди Сесанио пък дори предлага да плати до 45 000 евро на човек, за да се засели там.

 

 

 

 

(Снимки: Case1Euro)

 

Станете почитател на Класа