Порното за отмъщение

Порното за отмъщение
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.09.2020
  • Сподели:

Пандемията от коронавирус доведе след себе си куп неприятности, сред които депресии, посттравматичен стрес и скок в домашното насилие и злоупотребата с алкохол. Строгите карантинни мерки, които някои държави наложиха, влошиха и друг наболял проблем - порното за отмъщение.

В последните години това явление става все по-разпространено, но през 2020 г. се наблюдава истински скок в заплахите и изнудванията с голи снимки и пикантни видеоклипове.

Само във Великобритания броят на жалбите в тази насока е около 2000 или с 22 на сто повече, отколкото през 2019 г.

Доказателство, че именно карантината е отговорна за покачването, е фактът, че с отпускането на мерките случаите спадат. Специалисти и правозащитници обаче алармират, че порното за отмъщение се превръща в "новото нормално".

Да се споделя порнографско съдържание е категорично противозаконно в Англия, Уелс и Шотландия, а в редица други европейски държави също може да попадне под ударите на закона за уронване на авторитета и нанасяне на емоционални щети.

Последни проучвания, които цитира "Би Би Си", сочат, че един от седем човека на Острова споделя, че е бил заплашвана и/ или изнудван с голи снимки, които евентуално да се окажат онлайн без съгласието му. Две трети от жертвите са жени.

Софи Мортимър, мениджър на благотворителна организация, която поддържа гореща телефонна линия за подобни случай, също посочва, че карантината засилва това притеснително поведение.

Тя допълва, че ѝ се иска да има повече информация около "порното за отмъщение" и жертвите му да получават повече подкрепа от обществото и институциите.

Нейната организация е спомогнала за премахването на над 22 хил. изображения, 94 на сто от които са докладвани от самите жертви.

По мнение на Мортимър карантината води след себе си необичаен набор от проблеми, сред които и отмъщението с нечии голи снимки, но освен това тя се опасява, че това може да се превърне в дългосрочен проблем. Нейните притеснения също са в насока, че наказанието с чувствително съдържание, каквото са интимните кадри, се превръща в нещо нормално.

А явлението "порно за отмъщение" няма как да подмине и звездите. На 17 септември съдът в Мичиган излиза с присъда в полза на популярен мъж, чието име не се споменава от съображения за сигурност. Той ще получи обезщетение в размер на 500 хил. долара от жена на име Анджелина Саба.

В продължение на месеци дамата е изнудвала въпросната знаменитост с негови голи снимки и е успяла да измъкне от него общо над 200 хил. долара, докато го застрашава да съсипе репутацията му.

Съдът задължава Саба да изплати доста соленото обезщетение, а освен това ще търси доказателства, че тя е изтрила от устройствата си абсолютно всички кадри.

Специалисти по дигитална сигурност от австралийската организация eSafety потвърждават, че и в Австралия се наблюдава покачване на случаите на порно за отмъщение.

На континента се наблюдава колосалният скок от 245 процента повече еротични клипове и снимки, които са споделени онлайн без съгласието на участниците в тях.

В опит да се справи с проблема, австралийското правителство отпусна допълнителни 10 млн. долара бюджет за eSafety, които поддържат собствен екип от интернет модератори.

Организацията на свой ред се оплаква, че популярните интернет платформи все повече губят контрол над съдържанието, което се появява на страниците им. Според тях дори и гиганти като Facebook и TikTok нямат достатъчно модератори и съответно допускат порно за отмъщение, което обикновено бива изтрито твърде късно.

От Великобритания Мортимър посочва, че винаги го е имало това явление, но социалните мрежи са го направили масово, а карантината го е довела до чудовищни размери.

Станете почитател на Класа