Най-красивите жп гари в света

Жп гарите са не само средство за слизане и качване на пътници, но и лицето на определен град, а понякога дори и държава. По всяко време архитектите са се опитвали да обърнат много внимание на дизайна на железопътните гари, особено в големите населени места.

 

Днес ще разгледаме най-красивите гари в света. Те са истински произведения на изкуството!

 

 

Централна гара Антверпен (Белгия)

Белгия се намира една от най-атрактивните гари в света. Станцията се намира в Антверпен. Железопътната гара също е построена през 19 век; нейното изграждане започва през далечната 1899 година. Изграждането й отнело над 6 години.

Огромният централен купол е с височина 75 метра изглежда грандиозно. Освен това станцията е почти напълно покрита. Общата дължина на конструкцията е повече от 186 метра, което позволява на пътниците да слизат удобно при всяко време. По-голямата част от конструкцията е направена от стъкло и стомана. Вътре в станцията са използвани хиляди кубически метра естествен мрамор. Като цяло станцията прилича повече на дворец.

 


 

Grand Central Terminal (САЩ)

Има и няколко красиви гари в САЩ, но най-известната е Grand Central Terminal в Ню Йорк. Построена през далечната 1903 г., тя продължава да радва гостите и жителите на града. По това далечно време вече било необходимо да се създаде модерна транспортна инфраструктура в града, затова било решено да се построи огромна железопътна гара на площ от повече от 19 хектара.

 

 

Трябва да се отбележи, че много популярни филми са заснети на територията на станцията. Като цяло структурата е поразителна в своята помпозност. Общата дължина на станцията е 84 метра, а ширината - 38 метра. Архитектите съчетават перфектно френския барок и италианския Ренесанс.

 

 

Вътре в станцията можете да видите огромни арки и колони, които искрят с изключителен лукс.

 


 

Жп гара Chhatrapati Shivaji (Индия)

Най-голямата и величествена железопътна гара в Индия е разположена в град Мумбай. Тя наистина има уникален дизайн, който е невероятен. Туристите често идват тук, за да се насладят на архитектурния ансамбъл на уникалния проект.

Освен това станцията се смята за най-претъпкана, хиляди хора посещават сградата всеки ден. Обърнете внимание, че станцията започва да се строи през 19 век, а именно през 1878 година. Изграждането отнело цели 10 години, но архитектите наистина се постарали!

 

 

Станцията е построена в модерния по това време неоготически стил. Тук можете да видите уникална комбинация от два стила - неоготика и класически индийски стил на сгради. В горната част на фасадата има огромен купол в готически стил. Освен това архитектите са използвали множество скулптури на лъвове и тигри.

 

 

Интериорният дизайн също е поразителен със своята красота. Вътре в гарата можете да наблюдавате викторианския стил, което прави сградата още по-помпозна.

 

Станете почитател на Класа