За единия секс в храстите

Красиви млади мъже, танцуващи шими по изгрев. Искрящи очи, които би трябвало да са кървясали от умора след цяла нощ танци. Бели като слонова кост зъби, стиснати между зейнали устни, застинали в една постоянна ухилена гримаса, която да накара наблюдаващите жени от племето уодаабе да полудеят от желание. Това е най-сюрреалистичното състезание по красота, което може да се наблюдава в цяла Африка.

 

Циркадният ритъм на Чад продължава безкрайния си пулс, ритъм за танц и любов, избледняващи звезди и болезнена жега. В 7 ч. сутринта момчетата от фестивала още не са приключили.

 

Цяла нощ младите мъже от клана Судосукай са изпълнявали танц, водещ до транс, с лица, боядисани в карамелен цвят,изпъстрени с бели и черни точки, украсени с мъниста и амулети, отразяващи вярвата им в животните.

 

 

За контраст, младежите от Нджапто са по-внушителни, боядисани във войнствено червено със сини устни. Те носят зелени тюрбани с пера от щраус и самоделни колани, по които висят евтини пластмасови свирки, които подрънкват в ритъма на танца.

Предстоят тежки 24 часа на финалната фаза на фестивала Гереуол. Младите мъже се впускат в тежката танцова битка в преследване на любовта. Или пне на еднократен секс под акациите, разказва за списание “Wanderlust” пътешественикът Марк Стратън, станал свитедел на уникалното събитие.

 

 

Уодаабе е малка подгрупа на етническата група Фулани. Те са традиционно номадско скотовъдско общество и големи търговци, мигриращи от южен Нигер, през северна Нигерия, североизточен Камерун, югозападен Чад, и западните региони на Централноафриканската република. Броят им е около 45 хил. души. Известни са със своята красота, с изработката на облекло и богатите културни церемонии.

 

През септември, когато е краят на дъждовния сезон, племето се събира в навечерието на лятната миграция за паша и празнуват Гереуол - необичаен мъжки конкурс за красота. Мъжката красота се подчертава от височината, белите очи и зъби.

 

На фестивала младите мъже са гримирани, носят пера и други накити, изпълняват Yaake: танци и песни, за да впечатлят женските съдии. Някоя от тях може да ги вземе като любовници. Трите жени, специално избрани за съдийки, които могат да си избират най-атрактивните мъже, често са дъщерите на предишни победители. Браковете се уреждат от родителите, когато децата им са още бебета, но винаги съществува възможност за втори брак по любов. Такива любовни бракове могат да продължат един ден, една седмица или за цял живот.

 

Традиционно фестивалът се свързва с Нигер, но по-голямата част от страната вече не се посещава от туристи заради нарастващия брой инциденти, свързани с надигането на ислямския екстремизъм. Чад предлага по-сигурна алтернатива.

 

 

Преди състезанието млади мъже се разкрасяват пред огледала, покриват лицата си с основа в цвят охра, поставят отново наситено черен грим или течност от изхабени батерии, за да направят усните си черни. Наградата за усилията им са жените, чиято красота си струва целия този шум. Те са увити в широки дрехи с ярки цветове, очите им са подчертани с грим, косите на плитки и свободни отпред. Омъжените жени се разпознават по устните с постоянни черни татуировки. Лицата им са белязани с геометрични фигури, получени чрез разрязвания на лицето, които започват да се правят в много ранна възраст и на момчетата и на момичетата. Лицата в клана Нджапто са по-дълбоко белязани от тези в Судосукай.

 

 

Настъпва моментът на истината. Кръговете около мястото за танцуване се разгръщат в линии, наречени „йаке“. По време на танците, продължили с часове представителите на двата клана са се смесили, поклащайки се и танцувайки в хипнотична хармония. Танцьорите се появяват по двама, за да покажат „дует“ от лицеви изражения. Понякога те могат да изглеждат много страховито.

С наближаването на кулминацията, напрежението се засилва. От тълпата се показват две млади жени, покрити с шалове. Те обикновено са много млади – първата им менструация е настъпила малко преди Гереуол, но това е достатъчен знак за тяхната зрялост. Те са от клана Нджапто и ги побутват към момчетата от Судосукай, за да се затвърди съюзът между двата рода.

 

 

Когато момичета приближават, момчетата сякаш напълно полудяват и очите им сякаш изскачат от черепите в опит да направят още по-убедителна гримаса. Това е финалният напън. Момичето приближава към своя избраник и нежно го докосва по ръката, а той пада на колене. Същото се случва и с воторото момиче.

Какво следва с двойките? Отиват в храстите са правят секс. Могат да решат, че това е нещо еднократно или да продължат да бъдат заедно. Ако се случи второто, момичето започва да живее със семейството на момчето и да мигрира с него.

Станете почитател на Класа