Най-известният мексикански наркобарон избяга отново от затвора

Най-известният мексикански наркобарон избяга отново от затвора
  • Публикувана от: 
  • Дата:  
    13.07.2015
  • Сподели:

Най-известният мексикански наркобарон Хоакин Гусман "Ел Чапо" избяга от строго охраняван затвор за втори път за 14 години, съобщиха световните агенции в неделя.

Гусман, който ръководи могъщия картел Синалоа, последно е бил видян в събота вечерта около помещенията с душовете на затвора "Алтиплано", край столицата Мексико, съобщи Националната комисия по сигурността.

Затворникът отишъл да вземе душ малко преди 21 часа и оттогава не се знае къде се намира. След като проверили килията му, властите установили, че тя е празна.Гусман успял да се измъкне през подземен тунел, дълъг 1.5 км, прокопан точно до душ кабините. Веднага е започнала операция за издирване на беглеца. Спрени са полетите от намиращото се близо до затвора летище в Толука.

Бягството на Ел Чапо е голямо унижение за мексиканския президент Енрике Пеня Нието, който дойде на власт през 2012 г. с обещание да сложи край на кървавата нарковойна, чиито жертви от 2007 година насам са над 100 хиляди души, коментира Ройтерс.

Изчезването на един от най-големите наркобарони също така ще се отрази върху отношенията със САЩ, които искаха Гусман да бъде екстрадиран от Мексико в щатите, за да се прекрати възможността да ръководи наркобизнеса си от затвора.

Гусман бе заловен през февруари 2014 г., повече от десет години след първото му бягство.

Той бе арестуван през 1993 г. в Гватемала, откъдето бе екстрадиран и осъден в Мексико на 20 години затвор за убийство и трафик на наркотици. През 2001 г. с помощта на надзирателите той успя да избяга от друг строго охраняван затвор - "Пуенте гранде" в щата Халиско.

Картелът Синалоа е същинска империя, която обхваща Северна Америка, Европа и Австралия. Картелът е основен играч в кървавата нарковойна, която се води през последните години в Мексико. Смята се, че картелът контролира по-голямата част от местата по границата на Мексико със САЩ, през които минава трафикът на дрога.

Станете почитател на Класа