Гробницата на Чингиз хан ще скара Китай и Монголия

През последните 800 години всички - от археолози до крадци на гробове, мечтаеха да открият гроба на Чингиз хан. Днес, най-после, можем да кажем, че той вече е открит, пише в статията си "Ловът за гробницата на Чингиз хан" списание "Нюзуик".

С помощта на спътници, радарни скенери и хиляди доброволци, екип от университета на Калифорния в Сан Диего е успял да направи ZD-реконструкция на огромна подземна сграда в Северозападна Монголия. Те не искали да копаят на мястото, въпреки легендите за огромното богатство, което ханът е натрупал като лидер на империя, която се е простирала от Тихия океан до Каспийско море.

Алберт Лин - човекът, който оглавява проучването, се страхува, че обектът може да бъде "нападнат" от крадци, които вече крадат артефакти по цяла Монголия и ги продават за хиляди долари в антикварен магазин. Тежките икономически условия, рязките природни аномалии, сухото лято и студената зима, без съмнение увеличават възможността за оплячкосване на гробницата. Традиционните вярвания обаче за "отвъдната сила", която има Чингиз хан са голяма пречка за местните хора, пише изданието.

"Ако се отвори гробницата, това ще е краят на света", заявява в прав текст един от местните хора, които са запознати с тези легенди.

От съществено значение, смятат специалистите, е и геополитиката, тъй като Китай от дълго време оспорва правата на Монголия върху живота и делото на именитя владетел, покорил някога огромна част от земното кълбо.

"Гробницата на Чингиз Хан може да стане обект на политически амбиции, каквито досега никой не е виждал, казва един анализатор.

/НИ/


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа