Сарафов: Не трябва да се увеличават правомощията на главния прокурор

Екипна работа, взаимодействие, прекрояване на кадровата база и система за кариерно израстване - това е моята визия за прокуратурата, заяви в предаването на БНТ "Денят започва" кандидатът за главен прокурор Борислав Сарафов, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

В моето виждане за политиката на управление на държавното обвинение няма радикални промени, а новаторски идеи - прилагане на досега действащи и работещи модели в поверената ми институция, коментира той.

По думите на Сарафов, е необходима лека децентрализация на прокуратурата, но не и повишаване на правомощията на главния прокурор. Подкрепям становището, че мандатът на обвинител номер едно трябва да се намали на пет години с право за преизбиране, обяви още той.

Според кандидата за главен прокурор, държавното обвинение не е изолирана част от обществото и вероятно и в прокуратурата има корупция. Но положителна тенденция е, че все по-често се наблюдава обществена и институционална нетърпимост по въпроса.

Сарафов смята, надпреварата за избора на главен прокурор не е битка, с състезание на идеи. Аз съм единственият от кандидатите, който в момента работи в прокуратура, имам по-голям опит в рамките на държавното обвинение, заключи той.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа